Ge ditt barn rörelseglädje – 10 enkla tips

Ge ditt barn rörelseglädje - 10 enkla tips

Det bästa du kan ge ditt barn är kärlek, din tid och hälsa. Gärna i den ordningen om du måste prioritera, även om det ena går in i det andra. Sen har alla familjer olika förutsättningar, men allt du kan göra är ditt bästa och det behöver inte vara så märkvärdigt. Här ger vi dig 10 enkla tips för att ge dit barn en bra grund med rörelseglädje.

Ge ditt barn rörelseglädje - 10 enkla tips

1. Gå ut! Där kommer den spontana rörelsen igång automatiskt i barnens lek. Bygg en snögrotta, spela fotboll, hoppa hopprep, lek kurragömma – det finns hur mycket kul som helst.

2. Gillar barnen spel? Då är t.ex. Pokémon Go eller Nintento Wii med sportspel bra sätt att få in rörelse.

3. Ta trapporna istället för hiss eller rulltrappa hemma gäller både barn och vuxna. Vi orkar mer än vi tror!

4. Fixa inte allt själv i hemmet – låt barnen hjälpa till att duka bordet, skotta snö, packa sina väskor (och bära dem), gå ut med sopor etc.

5. Gå eller cykla till skolor och jobb. Gör ”din egen maskin” till det mest självklara valet att ta sig fram för barnen, så länge det inte är för långt eller de har för mycket att bära med sig.

6. Musik! Precis som utomhusvistelse ett av de bästa sätten att ge rörelseglädje till små som stora. Vem kan sitta still med peppande musik i bakgrunden?

7. Ha med barnen i din egen träning. Mina egna älskar att vara med när jag tränar mage, yogar eller styrketränar hemma. Och även om de inte kan hänga med på allt ser de hur glad du blir av träningen, minnen som sätter sig.

8. Låt barnen testa många olika sporter. Ju större bredd, ju tryggare blir de i olika idrottssammanhang och större chans att de hittar något de verkligen tycker är kul. Här är Stadium Sports Camp ett bra exempel.

9. Uppmuntra gärna, men undvik tjat! Påminn om det positiva rörelse gör för barnet. Tryck på det du vet att hon/han gillar, t.ex. ”träffa kompisar”, ”hoppa”, ”lära sig trix” eller vad som lockar.

10. Lägg ingen press i att ni alltid måste träna/röra på er enligt planen. Ibland är alla trötta – både barnen och du. Det är ok med undantag, men prata gärna om hur roligt det blir nästa gång ni ”går till lekparken eller gympan”.

Den mest hållbara strategin när det kommer till hälsa är att använda så enkla och lustfulla metoder som möjligt, något som även gäller barnen. För barns hälsa kan en cykeltur, hinderbana i lekparken eller att dansa till Spotify där hemma göra stor skillnad på sikt. Att du planterar små frö av rörelseglädje, samtidigt som du får ditt barn att förknippa motion med gemenskap – något du även kan ge barnen genom arrangerad idrott och läger. I faktarutan ger vi dig några allmäna rörelsetips och här berättar vi om ett populärt läger.

Stadium Sports Camp är ett sport- och upplevelseläger som funnits i Norrköping sedan 1995. Under åren har de aktiverat över 80 000 barn och delat ut över 50 miljoner kr till föreningslivet i Norrköping, ett av deras ursprungsuppdrag – att aktivera barn och gynna det lokala föreningslivet. I fjol var 6922 deltagare på lägret i Norrköping.

Från och med sommaren 2017 kommer Stadium Sports Camp även att finnas i Halmstad, vilket blir den första och enda staden utanför Norrköping här i Sverige.

Att låta barnen testa på många sporter för att få en bred grund och hitta ”sin grej” är av högsta vikt. Totalt har Stadium Sports Camp 22 sporter att välja på, varav 10 i Halmstad – Bordtennis, Cheerleading, Dans, Gymnastik, Handboll, Fotboll, Innebandy, Simning, Skateboard och multi – vilket är lägrets egen sport där man testar en ny sport varje träningspass.

Under en vecka på lägret får man utöva den sport man väljer 2-3 gånger om dagen och även testa två andra sporter under veckan. Dessutom bygger de upp en fantastisk fritidsgård där deltagarna hittar allt från klätterväggar och studsmattor till tv-spel, biljardbord och en musikstudio där barnen kan spela instrument eller spela in låtar med sina kompisar.

Alla deltagare får fyra mål mat om dagen – frukost, lunch, middag och kvällsmål – samt sover i sängar. Dessutom får man en t-shirt och en vattenflaska att ta med sig hem.

Om Stadium Sports Camp

Stadium Sports Camp AB (Svb) är ett dotterbolag till Stadium, men med en särskild vinstutdelningsbegränsning. Detta innebär att allt eventuellt överskott stannar i lägret, och ska i sin tur gå till att antingen göra lägerupplevelsen bättre, till de lokala föreningarna eller investeras i området som nyttjas under somrarna. Läs mer och anmäl ditt barn här.

Text: Anna Lissjanis

Foton: Stadium Sports Camp

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.