Fransk chokladmousse – bästa löparboosten!

Fransk chokladmousse – bästa löparboosten!

Man blir inte bara lycklig av choklad, man får bättre syreupptagningsförmåga också! Chokladfantasterna kan nu jubla över den senaste forskningen och njuta av det bruna guldet med gott samvete. Här bjuder vår bloggare Maria Lundqvist Bohrnertz på ett ljuvligt recept med näringsinnehåll.

De positiva effekterna av choklad har ju skrivits om det till och från, men nu känns det mer konkret än någonsin att choklad faktiskt inte bara är gott – det är rena rama löparboosten! Man blir alltså inte bara lycklig av choklad, man får bättre syteupptagningsförmåga också! En studie av Journal of the International Society of Sports Nutrition visar nu att:
“40 gram. Så många gram mörk choklad, med 70-procentig kakaohalt, om dagen i två veckor har visat sig förbättra både löpekonomin och syreupptagningsförmågan. Effekterna liknar de som uthållighetsidrottare kan få av rödbetor; men i stället för rödbetans nitrater så är det flavonoler som ökar mängden nitrit i kroppen. Blodflödet till hippocampus i hjärnan ökas också av flavonolerna, vilket kan göra dig smartare. Flavonoler är ett slags antioxidanter som det finns mycket av i kakao, listan på hälsoeffekter är lång och kanske dröjer det inte länge förrän löpare byter rödbetsjuicen mot en kaka mörk choklad.”

Hurra! För att fira detta, och också som ett tips inför Allhelgonahelgen, tänkte jag bjuda på ett dunderrecept på  fransk chokladmousse!
Det grymma med denna, förutom att den ju innehåller just choklad, är att den enast består av tre ingredienser och är en bra källa till protein! Och jag lovar, den är supergod!

Fransk chokladmousse, 4 portioner

150 g mörk choklad av fin kvalité (jag brukar använda 80 g 92% och 70 g 90%. Men man kan om man vill givetvis använda choklad med längre kakaohalt om man inte vill ha den lika bitter. Rekommenderar dock minst 65% annars blir den alldeles för söt enligt mig).
4 ägg (ekologiska, gärna storlek M eller L)
4 msk starkt drickfärdigt kaffe (dvs. antingen bryggt eller “färdigblandat” om du använder snabbkaffe)
ev. 1 msk konjak/konjakessens (kan absolut uteslutas, men ger en fin balans och smak)

1. Separera äggen i vitor och gulor.
2. Vispa äggvitorna hårda (gamla tricket att vända upp och ner på bunken ska kunna göras).
3. Smält blockchokladen i micro eller över vattenbad.
4. Blanda kaffet, äggulorna och ev. konjaken i den smälta chokladen (blanda relativt fort så att inte äggulorna koagulerar – då blir det äggröra. )
5. Vänd försiktigt ner chokladblandningen i de vispade äggvitorna så att allt blandas – men vispa inte!
6. Fördela i 4 portionsskålar eller glas och ställ in i kylen i minst 4 timmar.
7. Servera med färska bär eller njut av moussen bara som den är!

Baserat på den chokladsort jag använde i detta fall, och att jag använde 4 stora ägg (cirka 70 gram) blir näringsvädet per portion följande (och tänk på, att även om fetthalten är relativt hög så utgörs det av kakaosmör och inget annat):

Text och foto: Maria Lundqvist Bohrnertz
Läs mer av henne på hennes blogg.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras