En olycka kan inträffa när som helst och vart som helst. Du blir inte förvarnad innan så att du kan förbereda dig mentalt, men du kan underlätta det praktiska genom att alltid ha en grundutrustning av förbandsmaterial hemma. Är du utrustad inför en olycka? Här listar vi första hjälpen-produkter du bör prioritera att ha hemma.
Det är lätt hänt att det sker en olycka hemma och det förekommer ofta när vi minst anar det. Ännu jobbigare är det när utrustning och produkter för att ta hand om de skador som uppstår inte finns hemma. Så onödigt! Vi alla vet hur viktigt det är att ha basprodukter hemma, men vilka? Till hjälp har vi pratat med Jonas Köpcke, expert på området från företaget ViTri.
Jonas Köpcke vet hur betydelsefullt det är att ha en ordentlig förbandsväska och jobbar med dessa frågor hela dagarna. Han anser att alla borde ha en väska fylld med de viktigaste produkterna som enkelt och smidigt går att ta med på resan, båtturen eller bara ha hemma. Det skulle dock vara dyrt att köpa på sig allt på marknaden, men det finns ett antal produkter som Jonas Köpcke anser viktigast för att klara de flesta akuta situationer.
Första hjälpen – produkter att prioritera till ditt hemmakit
– Plåster: Gärna klippbara så att du enkelt kan få den storlek du behöver. Viktigt att det är klister. Vi rekommenderar vävplåster, de är generellt bättre än plast.
– Barnplåster: Dessa fyller egentligen ingen funktion men är populära och ser lite roligare ut. De är dock dyrare men det kan vara värt det.
– Sårtvätt: Exempelvis i form av våtservetter som kan köpas en i taget, då får du både vätskan och torkduken i en och samma förpackning. Smidigt!
– Kompressionslinda: Kan användas för att stoppa blödning inne i vävnaden vid stukning av foten eller om du slår i ett knä. Det många inte tänker på är att den även passar bra för en större blödning på exempelvis en hand, arm eller ett ben, då den kan användas för att strypa blodflödet. Den är bra att ha i många situationer!
– Klippbara sårdynor i större storlek: Läggs direkt mot ett sår och fungerar som skydd för såret och hindrar eventuella blodfläckar.
– Tejp för fixering: Sårdynor och kompressionslindor behöver tejp. Den vanliga kirurghäftan kan vara svår att fästa så vi rekommenderar en lite kraftigare variant, exempelvis zinkhäfta, för att få en bra klistereffekt snabbt. Kirurghäftan är dock ett alternativ om du har känslig hud.
– Sax och pincett: Dessa är självklara! Gärna att dem är stabila och stadiga om du behöver ta i.
Med materialet ovan kommer du långt, men vill du uppdatera din förbandsväska ännu mer kan det vara bra att utöka med nedanstående. Tänk dock på att se över materialet ibland så att det inte blir för gammalt.
– Koksaltlösning: I pipett eller sprayflaska. Superbra för att skölja smuts från ögon och skrubbsår.
– Brännskadeförband eller gel: De som har en smärtlindrande effekt på mindre brännskador eller insektsbett.
– Förband: Här finns det en hel mängd olika. Sårfilm med dyna och Dixoförband är ett självfixerande skumförband, dessa ser vi en ökande användning av. De passar även som ett komplement och vi har numera valt att lägga till dem i alla våra färdiga förstahjälpen-väskor.
– Andningsmask: Finns i olika storlek och prisklass, Framförallt för dig som har gått en kurs i livräddning med Hjärt-Lung Räddning. De kan vara skillnaden mellan liv och död!
ViTri Medical AB är ett snabbväxande företag inom förbandsmaterial, medicinska förbrukningsprodukter och första hjälpen och är även svensk generalagent för hjärtstartare från världsledande Cardiac Science. ViTri´s förbandsväskor finns att köpa på nätet och i ett stort antal butiker. Beroende på vilket behov du har och hur mycket du är villig att spendera finns det väskor med ett väl genomtänkt innehåll. Det går aldrig att veta när en olycka inträffar, vårt råd är att se till att skaffa utrustning redan idag!
Text: Sofia Strand – student till Hälsovägledare på Luleå Tekniska Universitet, nu inne på sitt tredje och sista år. Sofia är en aktiv person som brinner för hälsa, att skriva och spelar innebandy på fritiden.