Festlig meny till Alla hjärtans dag – recept till förrätt, huvudrätt, dessert

meny till alla hjärtans dag

Det sägs ju att vägen till hjärtat går via magen. En festlig meny till Alla hjärtans dag är därför ett garanterat lyckat drag. Här får du idéer och recept på såväl förrätt som huvudrätt och dessert.

Fira din kärlek med en läcker meny till Alla hjärtans dag eller något annat festligt tillfälle. Här har vi valt ut maträtter med avokado, jordgubbar och choklad som är några av de afrodisiaka livsmedel, vilka bland annat sägs öka sexlusten. Dessutom är fisk och skaldjur rika på omega-3, vilket är bra för det fysiska hjärtat. Mat för både kropp och sinnen med andra ord.

Ta hand om dig och andra du älskar med några riktigt goda kärleksrätter!

Festlig meny till Alla hjärtans dag – recept till förrätt, huvudrätt, dessert

avocado meny till alla hjärtans dag

Avocado med krämig räk- och mangoröra

Ingredienser till 4 halvor:

  • 2 mogna avokado
  • 150 g skalade räkor
  • 1 dl tärnad mango
  • 1/2 liten hackad rödlök
  • 1 krm sambal oelek
  • 1-2 tsk creme fraiche
  • 2-3 msk limejuice
  • Koriander
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

    1. Gröp ur din avokado, men lämna en del kvar i skalet.
    2. Mosa avocadoköttet ihop med resten av ingredienserna.
    3. Smaka av med lime, salt och peppar.
    4. Lägg tillbaka röran i avokadoskalen och toppa med lite mer rödlök, skalade räkor och eventuellt koriander.
    5. Servera gärna som förrätt, tapas eller vid en buffé. Fantastiskt gott och enkelt!

nyårsmeny meny till alla hjärtans dag

Huvudrätt: Stekt gös med rödvinsky och svartrötter

Ingredienser, 4 portioner:

  • 4 st 125 g gösfilé med skinn
  • 400 g skalade svartrötter
  • 100 g skalad och tärnad mandelpotatis
  • 100 g det vita på en purjolök
  • 4 dl vatten
  • 2 dl utblandad mörk köttfond eller på buljongtärning
  • 1/2 flaska Masi Campofiorin brut 2014
  • 1 st skivad gullök
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 stjälk skivad blekselleri
  • 1 st tärnad morot
  • 2 st kungsmusseron
  • 1 st skivad vitlök
  • 1 citron
  • vattenkrasse till servering
  • olivolja för stekning
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med rödvinskyn. Stek löken på medelvärme i en kastrull tills den blir brun och söt i smaken, tillsätt bleksellerin och morot och fortsätt bryna tills dom är mjuka, ca 20 min.
  2. Tillsätt nu tomatpurén och fördela den i blandningen och bryn ytterligare 5 min.
  3. Tillsätt sedan lagerblad, svartpepparkorn och torkad timjan. Häll på rödvinet och köttfond.
  4. Mata med mer vin, så mycket vin det går under matlagningen men minst 1/2 flaska i allafall.
  5. Låt den småputtra tills det har reducerats till 1/3 sila sedan av och håll varmt till servering.
  6. Gör stuvningen till svartrötterna, den här är laktosfri och görs på en mandelpotatiskräm/sås istället för mjölk och grädde.
  7. Skiva det vita på purjolöken och svetta den i olivolja tills den blir mjuk.
  8. Tillsätt mandelpotatisen och smaka av med salt och peppar. Häll på vattnet och koka på svag värme tills potatisen har kokat sönder.
  9. Mixa stuvningen med en mixerstav eller stand mixer till en slät krämig sås.
  10. Dela dom skalade svartrötterna i 5 cm stavar och lägg i dom i såsen och låt dem koka på svag värme tills dom är mjuka ca 30 minuter.
  11. Värm olivolja i en stekpanna och lägg i den skivade vitlöken och stek den så att smakerna kommer ut i pannan.
  12. Dela på svamparna och stek dom i olivoljan på medelhögvärme tills dom mjuknar lite. Salta och peppra och avsluta med att pressa en citron över dem i stekpannan. Ta upp och håll varmt till servering.
  13. Salta fisken 10 minuter innan stekning, sedan i en het stekpanna stek gösen på skinnsidan först i ca 5 min. Vänd och stek ca 30 sekunder på köttsidan ta upp och låt den vila innan servering.

Recept: Sebastian Schauerman

Foto: Fabian Björnstjerna

meny till alla hjärtans dag

Jordgubbar doppade i choklad

Ingredienser:

  • Sockerfri choklad
  • Jordgubbar
  • Färgsättning (valfritt)

Gör så här:

  1. Smält chokladen i micron eller i vattenbad.
  2. Tvätt jordgubbarna och torka dem.
  3. Doppa dem i choklad och låt de svalna.
  4. Dekorera jordgubbarna hur du än vill.
  5. Njut!

Recept: A.Bakery

Önskar dig en smaklig måltid och fin Alla hjärtans dag! 

Fler förslag på meny till Alla hjärtans dag:

meny till alla hjärtans dag
Skriv ut Pin
5 från 2 röster

Räkcheesecake

Måltid Efterrätt, Förrätt, Middag
Tag alla hjärtans dag, meny alla hjärtans dag
Tillfälle Buffé
KCAL/Portion 400-499
Portioner 6

Ingredienser

  • 125 g kavring
  • 40 g smör
  • 2 st gelatinblad
  • 250 g räkor med skal
  • 150 g philadelphiaost
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 dl hackad purjolök eller rödlök
  • 2 msk röd stenbitsrom
  • 0,5 msk citronsaft
  • 2 msk färsk hackad dill
  • 300 g räkor med skal TILL TOPPING
  • 2 st ägg
  • 3 msk röd stenbitsrom
  • 6 st citronskivor
  • 2 msk dill

Instruktioner

  • Mixa ihop kavring och smält smör tills du får en smulig blandning.
  • Tryck ut blandningen i en liten springform 15 cm, gärna med bakplåtspapper i botten. Ställ in i kylen medan du gör röran.
  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  • Skala och hacka räkorna och lägg dem i en annan skål. Blanda ner philadelphiaost, crème fraîche, purjolök/lök, stenbitsrom, citronsaft och dill.
  • Ta upp gelatinbladen som nu blivit mjuka och lägg dem i en liten kastrull, smält dem i kastrullen och häll ner gelatinet i röran. Rör om ordentligt så det blandas ut.
  • Häll röran öven kavringsbotten, jämna till och låt stå i kylen minst 4-6 timmar.
  • Dekorera din Räkcheesecake med räkor, ägg, rom, dill och citron.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg