Experten: Undvik skador med en bra sport-bh

Experten: Undvik skador med en bra sport-bh

Många kvinnor tränar i en vanlig bh eller till och med helt utan bh. Och här är träningsexperterna överens; det hindrar din träning och sliter på kroppen i onödan. En felaktig bh kan ge skador på brösten och värk i axlar och nacke. En bra sport-bh minskar bröstens rörelse med upp till 78 procent.

– Att använda en bra sport-bh som ger ordentligt stöd bör vara en självklarhet för varje kvinna som tränar. Detta oavsett kupstorlek. Att springa utan ordentligt stöd kan ge onödigt hög belastning på rygg och skuldror, med värk som följd. Dessutom kan bristningar i huden och i bindväven inuti brösten uppkomma, och det är något som inte går tillbaka. Så lägg lika stor vikt på din sport-bh som på dina löparskor, säger Katarina Woxnerud, leg. naprapat och träningsexpert.

Vid mer påfrestande träning som löpning är det extra viktigt att ha en sport-bh i ett funktionellt material och med en bra utformning.

– Många tänker på en sport-bh som en topp man drar över huvudet, men de ger sällan tillräckligt stöd för bysten. En sport-bh ska vara stadig, ha bra funktioner och vara sydd i ett så kallat funktionsmaterial som andas och leder bort fukt för att gör maximal nytta, säger Anna Gustafson, chefsdesigner på Swegmark of Sweden.

 

Tips!

Se till att din sport-bh är i rätt storlek. Vid hårdare träning som löpning ska den sitta ordentligt tajt under bysten så att det är underkanten som stöder och bär upp bysten – inte axelbanden. Det bör inte vara lätt att sticka in ett finger under underkanten. Allt material töjer sig efter några gångers användning, så välj en storlek runt bröstkorgen där du knäpper yttersta hyskan, då kan du tajta till behån allteftersom den töjer sig. Testa gärna att hoppa upp och ned i provrummet, det känns konstigt men ger en bra uppfattning om behåns stadga.

Välj en sport-bh i ett material som transporterar bort fukt. Material som Thermo Cool, Tactel och Cool Max håller dig torr.

Satsa på vadderade och justerbara axelband. Det gör att en sport-bh sitter extra bekvämt, minskar trycket på axlarna och du slipper skavsår.

Välj en miljömärkt eller ökotex-certifierad bh. Skonsamt både för dig och naturen.

Undvik sköljmedel när du tvättar din sport-bh. Det förstör både elasticiteten och de speciella egenskaperna i funktionsmaterialet.

Byt ut din sport-bh efter cirka ett år. Då har materialet gjort sitt.

Källa: Swegmark of Sweden

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.