Experten tipsar: Välj rätt löparsko

Experten tipsar: Välj rätt löparsko

Som löpare är ett par bra löparskor din viktigaste investering. Men det är inte helt lätt att välja rätt – vi tipsar om vad du bör tänka på innan du köper nya.

Vid varje löparsteg du tar belastas fötterna med tre till fem gånger din kroppsvikt. Ett par gamla eller felaktiga skor för dina fötter ökar därmed risken att skadas. Smärta i hälsenor, knän, benhinnor eller besvär med höfter och rygg är vanliga skador som kan uppstå av fel skor.

– Det viktigaste är att välja löparskor som passar din fot och ditt löparsteg. Är ditt fotvalv högt, lågt eller normalt? Ta även hänsyn till hur du springer. De flesta pronerar vilket betyder att foten faller lite inåt, en naturlig rörelse så länge den inte är för kraftig. De löpare som pronerar för mycket behöver en sko med stöd på insidan för att förebygga skador. Ta hjälp av personalen i en sportbutik och låt de analysera din fot och ditt löparsteg innan du väljer modell, säger Jörgen Lindh, produktexpert på Löplabbet.

Vilka skor som passar dig beror även på hur van löpare du är, hur mycket du springer, om du har haft några skador samt vilket underlag du främst kommer att springa på. Terrängskor är mindre uppbyggda, lite tunnare och har en sula med mycket grepp medan en sko för asfalt ger mer stöd.

– Löparskor har utvecklats enormt den senaste tiden och generellt sätt
har de blivit lättare. Forskare såg att
 de tidigare väldigt kraftigt uppbyggda löparskorna inte bidrog till färre skador utan kanske till och med gav upphov till skador. Många är därför skeptiska till skor som ger mycket stöd, men dagens löparskor från de större skomärkena bygger mycket på det man lärt sig genom att studera barfotalöpning. För nybörjare är det ännu viktigare att köpa skor som ger stöd. Medan konditionen förbättras snabbt tar det längre tid att vänja senor och ligament. När du väl har kommit igång och tränat upp foten kan du successivt börja med lättare skor. 

Hur ofta du 
bör köpa nya skor beror på hur mycket du springer samt hur gamla skorna är. I genomsnitt håller en löparsko 150 mil eller i två till tre år, därefter börjar materialet torka.

– Tänk på att skorna nöts även då du använder dem till vardags. Varierar du mellan flera par håller de längre. Sedan är det bra med skovård. Putsa bort lera, snöra alltid av dig skorna och töm dem på grus. Tvätta inte skorna i maskin och undvik hög värme, tipsar Jörgen Lindh.

Läs även: Analysen som gör dig till en bättre löpare


Text: Redaktionen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.