Analysen som gör dig till en bättre löpare

Analysen som gör dig till en bättre löpare

För att bli en bättre löpare gäller det inte enbart att ha bra kondition. Rätt löpteknik och utrustning är två viktiga faktorer som gör dig till en effektivare löpare samtidigt som det minimerar risken för skador. Ett snabbt och effektivt sätt att få reda på hur du kan förbättra din löpteknik är att utföra en löpanalys.

Löparboomen fortsätter och allt fler snörar på sig löparskorna för att ge sig ut i spåret. Löpning är en tacksam träningsform, du behöver inget gymkort och du kan träna var du än befinner dig. Vad som däremot är viktigt att tänka på är att använda rätt utrustning för ditt rörelsemönster och utföra rätt teknik. En bra löpteknik minskar inte bara risken för skador, den gör även löpsteget snabbare och lättare – vilket inte minst gör löpningen roligare. Att ta hjälp av experter för att få sitt löpsteg och rörelsemönster analyserat är ett effektivt sätt att få svar på vad just du kan förbättra i din löpning.

– Många löpare får besvär med löparknä, hälsborre och benhinneinflammation men det går att förebygga med rätt teknik och rätt utrustning. Hur vi rör oss är individuellt, därför är det viktigt att veta hur man går och springer innan man exempelvis köper en inläggssula eller en löparsko, säger Lotta Larsson, legitimerad fysioterapeut och butikschef för Camp Pro i Stockholm.

Bli en bättre löpare
Camp Pro är en butik och klinik som har medicinsk kompetens i kombination med rätt produkter för träning och rehabilitering. Genom en löpanalys hos Camp Pro får du en fördjupad bild av ditt individuella rörelsemönster och du får svar på vad som går att förbättra.

– För dig som upplever smärta eller besvär när du går eller springer får du genom analysen reda på bakomliggande orsaker. Många av våra kunder är inte löpare, de vill ha hjälp med att hitta rätt skor för att bli av med smärta när de är ute och går eller för att undvika besvär i framtiden. Eftersom vi har vår klinik och butik i samma lokal är det smidigt för kunden att få hjälp med allt på en och samma gång.

Så går löpanalysen till
SportHälsas chefredaktör Hanna Larsson besökte Camp Pro för att få sitt rörelsemönster analyserat. Med en tidigare stukad fot och smärta i höften var ambitionen att få bäst möjliga hjälp för att springa smärtfritt och lära sig att springa effektivt.

– Analysen började med att jag fick svara på ett antal frågor om min tidigare träningsbakgrund. Vad jag tränar nu, om jag har eller har haft några skador och vad mitt mål är. Därefter fick jag springa på ett löpband, allting filmades och sedan presenterades analysen i olika grafer, bilder och diagram. Den visade bland annat hur jag fördelar trycket på fötterna, hur långa steg jag tar och hur många steg jag tar per minut. Det var väldigt intressant och jag blev nästan lite förvånande över hur mycket analysen visade. För mig var prio ett att öka stegfrekvensen. Genomgången av analysen var tydlig och jag fick många konkreta tips på hur jag kan förbättra min löpning. Bland annat blev jag introducerad för en övning som ska öka min stabilitet och balans, säger Hanna Larsson och fortsätter:

– Efter genomgången av analysen testade jag även att springa med ett par andra skor än de jag hade med mig. Besöket var helt klart positivt och eftersom personalen är medicinskt utbildad fick jag verkligen svar på alla mina frågor. Nu kommer det bli betydligt roligare att springa och förhoppningsvis kommer analysen hjälpa mig att bättre klara av Tough Viking i maj!

Läs mer om Hannas analys här.

Läs även: Styrkeövningarna som gör dig till en bättre löpare


Foto: Camp Pro
Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.