Enkla sätt att påverka din hälsa – med mat

hälsa

Det är klart att träning är viktigt för vår hälsa, men vad vi stoppar i oss är minst lika viktigt. Och ofta behövs inte inga radikala förändringar för att göra stor skillnad hur du mår. Här ger vi dig några enkla knep för hur du kan påverka din hälsa – med mat.

Mer frukt och ännu mera grönt

Kanske det vanligaste och viktigaste kostrådet, men som tål att upprepas då frukt och grönt innehåller så många hälsosamma ämnen. Äter du tillräckligt mycket märker du tydlig skillnad på hur du mår och minskar samtidigt risken för flera olika sjukdomar. Rekommendationen är 600 gram frukt och grönt om dagen, eller cirka fem stycken frukter, för att få i dig tillräcklig mängd av fytokemikalier, kostfibrer och vitaminer.

Utöver bättre allmänhälsa kan mer frukt och grönt även bidra till trevliga bieffekter som viktminskning, bättre cirkulation, mindre träningsvärk, bättre träningseffekt och en bättre blodsockerreglering.

Exempel på livsmedel med hälsoboostande egenskaper

  • Broccoli: En stjälk broccoli består av över 100 procent av det rekommenderade intaget av K-vitamin och runt 200 procent av det dagliga intaget av C-vitamin.  Listan på övriga näringsämnen i broccoli så lång att den inte får plats här.
  • Bönor: Äter du bönor fyra gånger i veckan så har forskning visat att risken för hjärt- och kärlsjukdomar sjunker med hela 22 procent.
  • Lax: En fantastisk källa till Omega-3. Men, välj vild istället för odlad, då odlad innehåller mer kemikalier.
  • Avokado: Rik på bra fetter och kan därför hjälpa dig att sänka kolesterolvärdet.
  • Mathavre: Havre är vårt mest näringsrika sädesslag här i Sverige och innehåller bland annat B-vitaminer, järn, magnesium, zink och antioxidanter. Havre innehåller också en stor mängd betaglukaner, vilket är vattenlösliga fibrer som har visat sig ha en kolesterolsänkande effekt.

hälsa

Byt ut de snabba kolhydraterna

Om du äter snabba kolhydrater (vit pasta, vitt ris, vitt mjöl, potatis o.s.v.) tas kolhydraterna snabbt upp av kroppen och glukoshalten (blodsockret) ökar snabbt. Kroppen måste då slå på sitt insulin, vilket sänker glukosen genom att öka cellernas upptag av glukos. Ett stort insulinpåslag får blodsockret att snabbt sjunka till en låg nivå och du blir då sugen eller hungrig igen.

Om du istället äter långsamma kolhydrater kommer även glukoshalten stiga långsammare. Insulinet kommer inte att slå på i samma fart och mängd och du kommer att behålla blodsockret på en jämn nivå under en längre tid. Du kan därmed känna dig nöjdare och mättare under en längre tid.

Vad finns det då för alternativ?

Massor faktiskt. Byt ut pastan mot en sallad eller det vita riset mot matgryn. Hos Frebaco hittar du flera sorters ekologiska och fiberrika matgryn som både har långsamma kolhydrater, hög proteinhalt och god smak.

Så vill du äta hälsosammare och vara snällare mot miljön finns det alltså många knep. För att hjälpa dig ännu mer på traven hittar du både träningstips, matlagningsfilmer och recept hos Frebaco på Facebook. Följ dem här.

Njut av god mat med skön magkänsla och gott samvete – både med tanke på kropp och miljön!

 

Text: Jennie Kilgren – Copykatt.se

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.