En av tre önskar sig en hälsosammare lunch

En av tre önskar sig en hälsosammare lunch

Intresset för hälsosam och nyttig mat ökar runtom i Sverige. Sju av tio svenskar anser överlag att de äter ganska nyttigt till lunch. Dock önskar var tredje svensk att de åt ännu mer hälsosamt, visar Picadelis Lunchbarometer 2015 som nyligen genomförts bland 1000 yrkesverksamma svenskar.

Resultat av undersökningen

70 procent anser att de vanligtvis äter ganska nyttig lunch under arbetsdagen.

57 procent av 18–34-åringarna använder lunchen till att kolla sociala medier eller surfa på internet, och var femte jobbar samtidigt som de äter.

36 procent tror att vi kommer att äta mycket mindre kött och mer vegetariskt om 10-15 år.

29 procent tror att utbudet av onyttig snabbmat kommer att minska och att vi kommer att äta mer hälsosamt i framtiden.

36 procent av stockholmarna önskar att lunchen var billigare.

Invånarna i Norra Sverige är bäst i landet på att ta med matlåda till jobbet – 42 procent gör det varje dag. 

Mattrender kommer och går men husmanskosten står sig stadigt när svenskarna får välja vad de helst äter till lunch en vanlig arbetsdag. Hela sju av tio svenskar uppger husmanskost som favoritlunch och därefter kommer sallad som 36 procent föredrar. Bland kvinnor är det ännu fler, nästan varannan, som föredrar att äta sallad som huvudmål till lunch. Samtidigt uppger 34 procent, eller mer än var tredje svensk, att de önskar att deras lunch var mer hälsosam.

– Många vill att lunchen både ska vara mättande och gå snabbt att handla. En vanlig missuppfattning, framför allt bland män, är att man inte blir lika mätt på nyttig mat som exempelvis sallad, säger Lisa Isakson, marknadschef på Picadeli.

Matlådan vanligaste lunchen
Oavsett vad man föredrar för mat så är matlådan den vanligaste lunchformen. Sex av tio tar med matlåda till jobbet minst ett par gånger i veckan och en av tre gör det varje dag. Bland kvinnor är det hela 38 procent som dagligen tar med matlåda medan endast 28 procent bland männen gör detta.

– Majoriteten uppger att de inte har mer än 40 minuters lunch per dag och då är det inte så konstigt att man måste ha en lunch som går snabbt att äta som antingen matlåda eller någon färdigrätt som du kan handla på vägen till eller i närheten av ditt jobb. Det är ofta prisvärt och man vet exakt vad man får, säger Lisa Isakson.

Trendigt med vegetariskt
Att känna sig stressad under lunchen är något som är relativt vanligt enligt Lunchbarometern. Omkring en fjärdedel av alla kvinnor (24 procent) och en femtedel av männen (19 procent) uppger att de känner sig stressade flera gånger i veckan under lunchen på arbetsdagarna. En genomsnittlig arbetsdag tar de flesta, 56 procent, 21-40 minuters lunch men nästan en femtedel uppger att deras lunchrast inte är mer än 20 minuter. Trots viss stress svarar 70 procent att de alltid äter lunch på arbetsdagarna.

– Lunchen är en av dagens viktigaste måltider och också en paus från arbetet som många värderar högt. Trenden vi ser är att fler önskar äta hälsosammare luncher och en av tre svenskar tror att vi kommer äta mycket mindre kött och mer vegetariskt i framtiden, säger Lisa Isakson.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Picadeli AB, marknadsledande i Sverige med sin självplocksbar för matig sallad. Under perioden 6-10 mars 2015 har sammanlagt 1016 intervjuer via internet genomförts med yrkesverksamma kvinnor och män i åldern 18-64 år.

Tips på hälsosamma luncher hittar du i kostexperten Yvonnes blogg här.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras