E-health företag flyttar makten till människor

E-health företag flyttar makten till människor

Vill du veta hur din kropp mår på insidan, egentligen? Nu kan du göra en blodanalys som ger dig svaren du behöver för att optimera dina hälso-, tränings- och kostresultat.

Blodkollen Sverige AB startades av Lovisa Ryding år 2014. Bakgrundsstoryn var att Lovisa själv hade ordinerats medicinering för att ta sig ur en depression men hon kände sig snarare sämre än bättre av medicinerna hon ordinerats av läkare. Lovisa bestämde sig för att ta saken i egna händer och göra ett antal blodanalyser vilket var en enkel match då hon själv var utbildad biomedicinsk analytiker och jobbade på Karolinska laboratoriet i Stockholm.

”Det visade sig att det handlade om hormoniella problem som inte kunde botas med medicin. Då slutade jag med medicinen och kom efter det ur depressionen. Nu mår jag bättre än någonsin”, säger Lovisa Ryding.

Den erfarenheten fick henne att fundera på varför läkarna generellt var så restriktiva med att analysera de blodprov som tas i allmänvården och varför så många av Lovisa’s patienter inte fick göra de blodtester de själva önskade.

”Ofta tittar man bara på några få värden, till exempel levervärden, men det går att göra nästan hur många analyser som helst. I dagsläget måste du ha ett direkt symptom för att läkaren ska titta närmare på specifika mätresultat”, säger Lovisa Ryding.

Som biomedicinsk analytiker hade hon redan den tekniska kompetensen och Lovisa Ryding insåg att hon var en spännande affärsidé på spåren. 

”Jag ville ge alla människor chansen att på ett enkelt, snabbt och säkert sätt själva bestämma vilka blodanalyser de ville göra”, säger Lovisa Ryding.

I februari 2015 lanserades så tjänsten www.blodkollen.se. Där går det att beställa blodtester som utför upp till 33 olika analyser. Efter att beställningen är lagd på sajten skickas en elektronisk remiss till ett labb och vanliga människor går till ett laboratorium och tar de blodprov man beställt. Inom ett till max två dygn, beroende på typ av analyser får man sedan testresultaten på sitt personliga och krypterade login på Blodkollen.se.

”De första resultaten brukar komma redan dagen efter. Vi gör också en fullständig analys av samtliga testresultat och kommer med rekommendationer på allt från kostråd, motionstips till rätt vårdsökande i de fall det krävs”, säger Lovisa Ryding.

Testerna kostar mellan 299 kronor och 2045 kronor att göra. Utan någon egentlig marknadsföring har försäljningen nu kommit igång med nya beställningar varje dag. Populära analyser är Hälsopaketen för män respektive kvinnor men också sköldkörteltester, träningspaket och även testet där man kan se risken för att drabbas av hjärtinfarkt och prostatacancer som också går att se med hjälp av ett enkelt blodprov. 

Och nu har också intresset från investerarhåll vaknat. Lovisa Ryding har nyligen gjort klart med två externa finansiärer – Mikael Olsson och Anders Lövbrand. De två har byggt upp flera framgångsrika bolag på egen hand. Anders Lövbrand startade internetleverantören Bip som i slutet av 90-talet såldes till Spray för en kvarts miljard kronor och Mikael Olsson drev upp onlinerekryteringsbolaget Sthlm Media Group till ett bolagsvärde på över 100 miljoner kronor.

De två investerar nu i nya digitala startup-bolag. Mikael Olsson beskriver Lovisa Ryding entusiastiskt som ”Sveriges svar på Elisabeth Holmes” och syftar då på den amerikanska entreprenören som ligger bakom blodprovsbolaget Theranos, idag värderat till flera miljarder dollar.

Blodkollens vision är att hjälpa människor att må bättre och man jobbar varje dag med att utveckla sina tjänster och för att nå ut i hela landet. 

”Vi känner redan nu att efterfrågan finns och växer kraftigt. Människor är trötta på att inte veta exakt hur de mår, att behöva vänta på tider hos läkare och inte minst att inte få detaljerade svar på de blodprov man tar som resultat av ett läkarbesök”, säger Lovisa Ryding. 

Hos Blodkollen kan man själv ta kontroll på och följa sin hälsa, lika väl som man servar sin bil kan man serva och kontrollera sin kropp. Blodkollen.se gör det enkelt och tillgängligt och ser inte läkarkåren och vissa vårdgivares oro över att människor får kontroll som något negativt. Tvärtom utmanar Blodkollen den traditionella vården med att verka för Ökat inflytande och kontroll för individen och i förlängningen tror man att det sparar dyra vårdinsatser för samhället och inte tvärtom. 

Läs mer om analyserna på Blodkollen.se

Text: Mikael Olsson

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.