DNA-tester visar vilken sorts träning du är byggd för

DNA-tester är idag inget nytt men det är först under de senaste åren som dess tester har även börjat användas bland de som vill se vad man har för förutsättningar att arbeta med. Det gäller allt från kost, mental styrka till fysiska förutsättningar. Så vad finns det för alternativ idag och varför skulle man vilja köpa det?

Matcha ens DNA med den senaste forskningen

Eftersom tekniken har utvecklats snabbt i kombination med att allt fler DNA-företag har tagit sig in på marknaden har det idag lett till att priserna för DNA-tester har sjunkit från priset som först låg initialt på runt minst 10 000 kr. Idag kan priset ligga runt 1000 kr och sträcka sig upp till 4500 kr eller ännu mer beroende på hur omfattande testerna är. Ett exempel är det det ledande amerikanska DNA-test företaget 23andMe dit man man skickar in sitt saliv efter att man har mottagit deras kit. När ens DNA väl har kartlagts kan man därefter logga in på deras sida och se vad man har för för- och nackdelar inbyggt i ens DNA. Men kanske den bästa funktionen är att man kan själv söka runt i ens DNA-rådata på nätet för att se vad den senaste forskningen säger och om ens DNA matchar forskningsstudiens resultat.

Det här kan DNA-testerna visa

Till exempel kan man få fram hur man reagerar på mat med högt fettinnehåll, om man har muskelfibrer som passar för maratonlöpning eller styrketräning, eller om man tenderar ha en mental inställning som lätt tröttnar på repetitiv träning. Det är inte så konstigt att föräldrar väljer en sport för sina barn utifrån deras fysiska egenskaper; nu kan vi utöka den kunskapen hos oss själva istället och göra ett ännu mer övertygat val med hänsyn till dna-resultaten. För att bli en framgångsrik schackspelare eller professionell pokerspelare krävs förmågor som koncentration och om du är seriös om att söka en karriär inom en strategisk sport så kan testet vara till nytta.

Så ska du tolka DNA-testerna

Kan man lita på testresultaten? Man ska förstås komma ihåg att DNA är bara en del av många faktorer när det kommer till ens förutsättningar. Därtill ska man räkna in uppväxt, kost, geografi och andra miljöfaktorer. Många av DNA-företagen tenderar också att göra långtgående DNA-rapporter utifrån studier som i sig själva kan ha ett lågt urval eller kanske inte riktigt så tillförlitliga. Men klart är att DNA-testerna idag kan visa tendenser åt i vilken riktning man ska rikta sin träning och kosthållning.

Fortfarande än idag vet vi inte exakt vad som finns i vårt DNA och vad det har för betydelse. Men Karolinska Sjukhuset i Solna tror att vi är 5-10 år från att kunna kartlägga dess funktioner och påverkan på kropp och psyke. Förutom hälsoaspekten kan man även få fram var man har för genetiskt arv av olika människogrupper genom ens släkthistoria bakåt. Med andra ord kan man få reda på vad man har för geografiskt ursprung långt bak i historien. För den som är nyfiken om både sin historia och förutsättningar kan ett DNA-test ge många svar och nya spännande frågor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.