Ditt behov av D-vitamin är unikt – och viktigt. Skräddarsy din dos!

behov av D-vitamin

* Annons för Zinzino *

Mer än en miljard av jordens befolkning uppskattas lida av D-vitaminbrist – utan att veta om det. Hur påverkar det kroppen? Och hur vet du hur mycket just du behöver? Zinzino guidar dig rätt.

Du känner säkert till att vi har ett större behov av D-vitamin från kost och tillskott när solen bokstavligen lyser med sin frånvaro under vinterhalvåret? Men det gäller även om vi jobbar mycket inomhus eller inte får i oss D-vitamin genom maten. Äldre, överviktiga, veganer, personer med mörkt hudpigment är alltid i riskzonen för D-vitaminbrist, men vi behöver alla hålla koll på våra nivåer regelbundet för att ligga steget före. Aldrig har vi haft så stor tillgång till information om vår hälsa och vad som kan påverka den. Aldrig har det funnits så mycket olika sorters mat och kosttillskott att välja bland på hyllorna. Ändå får över en miljard människor i världen inte i sig tillräckligt med D-vitamin. Hur kommer det sig?

”Ditt behov av D-vitamin är unikt och påverkas av många faktorer”

Zinzino är ett skandinaviskt, globalt varumärke inom hälsa och friskvård som erbjuder vetenskapligt beprövade hälsotester som hjälper dig att reglera ditt behov av D-vitamin under året. Zinzino har även lanserat ett veganskt kosttillskott ZinoShine+ som ser till att du bibehåller nivåerna eller bättrar på dem.

behov av D-vitamin

– Vår portfölj av hälsotester utgör grundbulten i vår ambition att förändra synen på hälsa, säger Dag Bergheim Pettersen, vd för Zinzino. Vi vill hjälpa människor att ta kontrollen över vad deras kroppar behöver för att fungera. Individuella blodtester utgör en naturlig del av vårt produktsortiment för att vi ska kunna vägleda våra kunder i vilka eventuella kosttillskott och livsstilsförändringar de behöver göra.

– Vi har legat i framkant inom testbaserade och individanpassade kosttillskott i över ett decennium nu, fortsätter Dag Bergheim Pettersen. Vårt motto är att vägen till ett hälsosammare liv inte ska vara en gissningslek. Idag har alla möjlighet att få tillgång till kalla fakta om vad som pågår inuti kroppen.

Zinzinos vd påpekar också att många människor idag bokstavligen lever i mörkret när det gäller vår “solskensvitamin” och inte känner till de individuella lösningar som finns och krävs för att man ska kunna hålla sina D-vitamin-nivåer i schack.

– Vi vill fungera både som en inspirationskälla och en drivande kraft i att förändra den status quo som råder runt behovet av D-vitamin. Vårt uppdrag är inte bara att berätta för människor hur det ligger till med deras hälsa, vilket de flesta tester på marknaden idag gör. Vi vill också ta en vägledande roll och guida människor med konkreta råd och tips på vad de kan göra för att förbättra sitt välmående långsiktigt, avslutar Dag Bergheim Pettersen.

behov av D-vitamin

Varför är D-vitamin viktigt?

D-vitamin är en livsviktigt vitamin som bidrar till immunsystemets normala funktion, reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och bidrar till att bibehålla normal benstomme, tänder och muskelfunktion.

D-vitamin finns i två former, D3 och D2

Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen. Den finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel som är berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2. 

Vad händer om du får i dig för lite D-vitamin?

Det är främst musklerna och skelettet som drabbas av en långvarig brist på D-vitamin. Du kan få nedsatt bentäthet och osteomalaci, ett tillstånd symtom som ger symtom såsom muskelsvaghet, muskelvärk, skelettvärk och ökad risk för frakturer. Brist på D-vitamin kan också göra att du får koncentrationssvårigheter och känner dig nedstämd.

Barn som får för lite D-vitamin kan drabbas av rakit, som också kallas för engelska sjukan. Det är ett tillstånd som gör att kalcium inte kan lagras i skelettet som det normalt gör, eftersom D-vitamin behövs för att det ska finnas tillräckligt med kalcium i blodet.

huden behov av D-vitamin

Vad händer om du får i dig för mycket D-vitamin?

Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin är 10 mikrogram för män och kvinnor. För personer med lite eller ingen solexponering rekommenderas 20 mikrogram per dag. Stora mängder D-vitamin är giftigt, men du kan inte få i dig för mycket via maten. Ett dagligt intag av D-vitamin bör inte överskrida 100 mikrogram för vuxna och barn över 11 år, då det kan leda till njursvikt.

Frågan är: hur får du koll på ditt behov av D-vitamin?

Hur mycket vitamin D3 vi kan tillgodogöra oss från solen beror på flera faktorer som:

  • Ålder
  • Hur mycket hud som exponeras för solen
  • Säsong
  • Vilken latitud man befinner sig på
  • Pigmentation

Hur mycket D-vitamin man kan tillgodogöra sig från solen minskar med ökad ålder och mörkare pigment i huden. På Sveriges latitud kan uppskattningsvis 6-8 minuters solexponering 2-3 gånger/ vecka ge 5-10 mikrogram D-vitamin hos ljushyade personer. För personer med mörkare hy behövs snarare 10-15 minuter per dag, detta gäller under sommarmånaderna juni-juli. Vitaminet är fettlösligt och lagras i kroppen, på så sätt kan behovet tillgodoses även en viss del in på vinterhalvåret. Men då är kostens intag av D-vitamin desto viktigare. Hur ska man veta om man får i sig tillräckligt?

behov av D-vitamin

Testbaserade, personanpassade kosttillskott är framtiden

Zinzino är ett ledande, globalt företag inom hälsa och friskvård som anser att förebyggande hälsoåtgärder är framtiden för att få bukt på dagens livsstilsrelaterade sjukdomar. Deras vetenskapligt beprövade hälsotester för hemmabruk är utgångsläget för att sedan kunna erbjuda konkret fakta och unika insikter om en individs nuvarande hälsotillstånd samt personanpassade lösningar för att bibehålla eller förbättra det. 

Screening för D-vitaminstatus – vilken metod är bäst?

Det finns olika metoder att bedöma lagringen av D-vitamin i din kropp och ett 25-hydroxyvitamin D-test är det bästa sättet att övervaka nivåerna eftersom det mäter 25(OH)D, även kallat kalcidiol i blodet. D-vitamin måste genomgå flera omvandlingsprocesser innan kroppen kan använda det och kalcidiol är den kemikalie som kroppen först omvandlar D-vitamin till när det kommer till levern. 

Zinzino använder alltid bästa praxis för att säkerställa en exakt analys och deras Vitamin D Test återspeglar alla tre källor till D-vitamin; från kost, kosttillskott och hudsyntes för att fastställa om dina D-vitaminnivåer är optimala, för höga eller för låga. Testet analyseras helt anonymt av Vitas, företagets oberoende GMP-certifierade kemiska analyslabb i Norge. Själva blodtestet gör du själv hemma med hjälp av enkla instruktioner och lättförståeliga bilder. Efter att du har skickat in provkortet till labbet kan du efter cirka två veckor få tillgång till ditt resultat och personliga rekommendationer online genom att knappa in den unika kod som du fick tillsammans med testet.

behov av D-vitamin

Ta reda på ditt unika behov med ett Vitamin D Test

1. Beställ hem testet 

Stick dig i fingret med den bifogade lansetten och samla 1–2 droppar blod på provkortet.

2. Aktivera ditt test

Skicka in kuvertet med blodtestet till labbet och registrera sedan ditt test genom att ange ditt unika test-ID online där du även fyller i ett frågeformulär. Alla uppgifter är anonyma.

3. Vänta på analysen

Vitas Analytical Services har mer än 25 års erfarenhet med det senaste inom kunskap och teknik, vilket garanterar att de analyserar ditt prov oberoende och skyddar din integritet.

4. Få dina resultat och påbörja din resa

Dina resultat är tillgängliga inom 10–20 dagar och visas i vår lättförståeliga grafik. Du har nu alla fakta på bordet för att kunna justera och behålla optimala D-vitaminnivåer under hela året.

5. Testa dina nivåer igen

Upptaget av D-vitamin från solen varierar under året i många delar av världen och att återställa din status tar i allmänhet 3–4 månader med hjälp av D-vitamintillskott, beroende på dos och ditt individuella tillstånd. Rekommendationen är att du tar ett nytt test var fjärde månad för att hålla koll på dina framsteg och säkerställa att du uppnår och bibehåller rätt nivåer för din kropp.

▶︎Läs mer om Zinzinos Vitamin D Test här!

ZinoShine+ stöttar ditt behov av D-vitamin

Zinzino erbjuder även ZinoShine+, ett unikt kosttillskott med veganskt vitamin D3 i sin mest bioaktiva form samt magnesium. ZinoShine+ hjälper dig att enkelt och naturligt anpassa dina behov under året baserat på resultatet från ditt senaste Vitamin D Test. Efter att ha tagit Zinzinos vetenskapligt beprövade blodtest kan du säkerställa rätt D-vitaminnivåer med hjälp av ZinoShine+.

”Vi skapar en värld i balans. En person i taget”

“Vårt test ger dig en bättre förståelse för hur dina d-vitaminnivåer ser ut och vad du kan göra för att förbättra och bibehålla dem.” Med Zinzinos enkla Vitamin D Test har du full koll på vad din kropp behöver och med ZinoShine+ kan du lugnt lita på att din kropp får i sig den mängd D-vitamin du behöver för att leva ett friskt och hälsosamt liv.

▶︎ Skräddarsy ditt behov av D-vitamin, läs mer och beställ Zinzinos Vitamin D Test här!

Läs även: Gör ditt Omega-3-tillskott någon nytta? Så testar du!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.