Därför ska du byta ut smöret mot bredbar olivolja – tre goda mackor

olivolja breoliv picknickmackor

Till sommaren är smarriga mackor smidigt och med en bas av BreOliv – både nyttigare och godare. Här hittar du tre recept och goda skäl att byta ut smöret mot bredbar olivoja.

* Recept med reklam för Zeta BreOliv – smart bredbar olivolja *

Under sommaren lägger många av oss hellre tid på annat än matlagning och väljer lättlagade, snabba alternativ att ta med sig ut – som mackor. Känner du igen dig? Mackor är perfekta, eftersom de både är enkla att göra, kan varieras på näst intill oändligt av smarriga sätt och går att fylla med all näring du behöver, inför- eller efter träningspasset t.ex.

Förutom härlig energi från brödet kan du toppa din macka med byggstenar från många olika proteinkällor, vitaminrika grönsaker och även fett med extra positiva egenskaper. Enligt Livsmedelsverket får åtta av tio i sig för mycket mättat fett och rekommendationen är att välja omättat fett i så hög utsträckning som möjligt för hälsans skull. En god källa till det är olivolja, som även finns i smart bredbar form.

olivolja

Tre goda skäl att välja Zeta BreOliv 

1. BreOliv är vegetabiliskt och består av enbart fyra ingredienser: extra jungfruolivolja, fett från sheafrukt, vatten och lite salt.

2. Livsmedelsverket rekommenderar att äta mindre mättat fett, som till exempel finns i smör. Ett enkelt vardagsval kan vara att byta ut smöret i kylskåpet till ett alternativ som är baserat på olivolja.

3. Utöver att det passar fint på smörgåsen gör sig BreOliv utmärkt som stekfett i pannan, till bakning eller för att ge krämighet i röror till både vardag och fest.

Zeta BreOliv och BreOliv Mild är gjord på 72 procent olivolja. I det milda paketet är hälften av olivoljan kallextraherad för att få en mildare smak – en god bas på brödet, innan du toppar dina mackor så här.

Tre smarriga mackor med bredbar olivolja

olivolja

Baguette med mozzarella och ugnsbakade tomater

En perfekt picknickmacka på surdeg, med krämig mozzarella och söta ugnsbakade tomater. Med BreOliv får du den fina smaken av olivolja, utan att det rinner.

Du behöver:

  • 8-10 körsbärstomater
  • Zeta BreOliv eller BreOliv Mild
  • 1 bit baguette (ca 20 cm)
  • ½ förpackning Zeta Mozzarella Di Bufala Campana
  • Basilika
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Halvera körsbärstomaterna och lägg i en ugnsfast form.
  3. Ringla över olivolja, salt och nymald svartpeppar. Rosta ca 20–25 minuter tills de får lite färg.
  4. Dela baguetten på längden och bre på BreOliv.
  5. Bryt över mozzarellan.
  6. Lägg på tomater och basilika.
  7. Salta och peppra lätt.

olivolja

Bruschetta med vegansk bönröra

Prova att göra en god surdegsmacka med fräsch röra på BreOliv, cannellinibönor, solrosfrön, rödlök, citron och kapris. BreOliv och tomater är en vinnande kombination.

Du behöver:

Bönröra

  • 1/2 förpackning sköljda och avrunna Zeta Cannellinibönor Ekologiska, 380 g
  • 1/2 dl solrosfrön
  • ¼ liten rödlök, finhackad
  • 3 msk Zeta BreOliv eller BreOliv Mild
  • 2 plommontomater, hackade
  • 3 msk Zeta kapris små, hackade
  • 3 msk färsk persilja, hackad
  • 3 msk saft av citron
  • 1/2 tsk flingsalt

Övriga ingredienser

  • Surdegsbröd, rostade i ugn
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • Zeta BreOliv eller Breoliv Mild
  • 4 tomater, hackade
  • Salt
  • Nymalen peppar
  • Ärtskott

Så här gör du:

  1. Lägg samtliga ingredienser till bönröran i en matberedare och mixa med korta intervaller ett par gånger. Röran ska vara grovhackad, inte helt slät.
  2. Rosta brödskivorna i ugn eller brödrost.
  3. Halvera de rostade bröden och gnugga med vitlöksklyftan.
  4. Bre bröden med BreOliv och lägg på bönröran.
  5. Hacka tomaterna och lägg ovanpå röran.
  6. Strö över salt, peppar och hackade ärtskott.

olivolja

Knäckebröd med tomater och italiensk hårdost

En klassisk svensk knäckemacka med härliga italienska smaker, som dessutom går snabbt och lätt att tillaga!

Du behöver:

  • 1 skiva knäckebröd
  • Zeta BreOliv eller BreOliv Mild
  • 2-3 körsbärstomater, skivade
  • 4-5 tunna skivor Zeta Grana Padano 16 mån
  • Färsk oregano eller färsk basilika
  • Flingsalt och nymald svartpeppar

Så här gör du:

  1. Bre BreOliv på brödet
  2. Lägg på tomatskivorna och toppa med tunna skivor av Zeta Grana Padano
  3. Salta lätt och peppra

Bon appétit!

Om Zeta – en hälsosam 50-åring

Fernando Di Luca är mannen som tog olivoljan till Sverige, och han drömde länge om att ta fram en bredbar olivolja i sin renaste form. Det tog mer än 18 år, men 2018 gjorde BreOliv Original sin entré på den svenska marknaden. BreOliv Original är ett helt nytt slags vegetabiliskt bredbart fett med bara fyra ingredienser: olivolja, fett från sheafrukt, vatten och lite salt. Några år efter att BreOliv Original introducerats kom BreOliv Mild, för de som önskar en mildare olivsmak.

– Ända sedan jag kom till Sverige på 1960-talet och såg hur svenskarna älskar smörgåsar har jag drömt om en olivolja i fast form att bre på mackan. BreOliv är en bro mellan det goda, smakrika medelhavsköket och Nordens uppfinningsrika macktradition, säger Fernando Di Luca.

Det är nu över 50 år sedan de första flaskorna olivolja från Zeta började säljas i butikerna. I dag är produkterna betydligt fler, med allt från pasta, oliver, ostar och salami till den klassiska olivoljan och nya favoriter. I Zetas nyhetsbrev får du varannan vecka nya erbjudanden, enkla vardagsrecept och tips för en smartare och godare vardag. Läs mer här!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.