Därför är tomater nyttigt

Därför är tomater nyttigt

Visste du att en av vår vanligaste grönsak bär på en mängd positiva hälsoeffekter? Förutom att tomater är en härlig färgklick på tallriken ger de oss både vitaminer och skydd mot en rad olika sjukdomar.

Tomatens röda färg kommer från en av naturens mest kraftfulla antioxidant – lykopen. Studier visar att lykopen kan motverka hjärta-kärlsjukdom och vissa cancerformer. Det stärker vårt immunförsvar och skyddar huden mot solens farliga UV-strålar. För att maximera hälsoeffekterna av lykopenet bör tomaten upphettas och gärna i samband med fettrik mat då det är fettlösligt.

Lykopenet neutraliserar även skadliga radikaler i kroppen vilket bildas i samband med hård fysisk träning. Forskare vid Stockholms universitet har visat att ett glas tomatjuice om dagen minskar den fysiska stressen som kroppen utsätts för då vi tränar. 

Är du diabetiker kan tomater stabilisera blodsockret eftersom de innehåller krom. Tomater innehåller även folsyra och kalium som motverkar benskörhet. Men inte nog med det, våra härliga tomater är dessutom rika på vitaminerna A, C, E och B6!

Tips!
Är du känslig för tomater? Prova de gula sorterna eftersom det ofta är det röda färgämnet som ger en allergisk reaktion.

Text: Redaktionen
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.