Därför är spirulina så nyttigt

Därför är spirulina så nyttigt

Känner du dig trött eller förkyld? Boosta kroppen med den nyttiga algen spirulina. Genom att tillsätta spirulina får kroppen i sig klorofyll som har antiinflammatoriska egenskaper och som är mycket gynnsamt för tarmfloran. Dessutom innehåller spirulina mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men inte nog med det, spirulina har även det högsta proteinkoncentrationerna av all mat i världen.

Därför är spirulina nyttigt

Spirulina har det högsta proteinkoncentrationerna av all mat i världen, mellan 60-70 procent. Vilket är tre gånger så mycket (per viktenhet) som i nötkött.

Spirulina har inga svårsmälta cellulosaväggar, vilket gör att näringsämnena är mycket lättillgängliga för människan.

Spirulina är rik vitaminerna: B-vitaminer, betakaroten, C- och E-vitamin, antioxidanter och fettsyror.

Spirulina är rik på mineralerna: Kalium, kalcium, krom, järn, koppar, magnesium, fosfor, selen, natrium och zink.

Spirulina Innehåller mycket klorofyll, som har antiinflammatoriska egenskaper, mycket gynnsamt för tarmfloran, avgiftande, innehåller K-vitamin som är viktigt för att blodet ska kunna koagulera och sägs kunna sänka förhöjda kolesterolvärden.

Näringsinnehåll spirulina, per tesked (2,7 gram)
Energi: 10 kcal
Protein: 1,6 gram
Kolhydrater: 0,4gram
Fett: 0,2 gram
Fibrer: 0,1 gram

Vad är spirulina?
Spirulina är en nyttig spiralformad blågrön mikroalg som lever i sötvatten och hav och härstammar från Central-Amerika och Afrika. Den gröna mirakelalgen har funnits på jorden i över 3,5 miljoner år och de första odlingarna startade i Mexiko 1967. Sedan dess har intresset för spirulina och dess nyttiga innehåll bara ökat. I dag odlas den nyttiga algen i stora sötvattendammar under kontrollerade former. Det finns över 35 olika arter av spirulina och den vanligaste sorten heter Arthrospira platensis. 

Varför är spirulina så nyttigt?
Superfood kallas mat som är extra näringsrik, näringstät och innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Sådant som kroppen behöver och som gör att vi mår bra. Spirulina tillhör gruppen superfood för att dess innehåll är den mest kompletta blandning av näringsämnen, om man jämför med alla andra födoämnen i världen. Världshälsoorganisationen WHO, har förklarat spirulina till det femte viktigaste livsmedlet som finns i dagsläget.

Användningsområden spirulina
Under förkylningstider eller när man känner att man behöver något som piggar upp, då är det utmärkt att ta ett tillskott av spirulina. Den lilla nyttiga mirakelalgen innehåller bakteriehämmande ämnen som stärker kroppens immunförsvar. Spirulina innehåller dessutom höga halter av järn som är viktigt för bildandet av röda blodkroppar, som transporterar syre till kroppens olika vävnader. För lite syre gör oss trötta och bleka.

Spirulina har en speciell smak som kanske inte tilltalar alla. Blanda i en tesked spirulinapulver i en smoothie med frukt eller bär så smakar det mindre. När du har vant dig vid smaken kan du öka till en matsked.

Tre enkla och nyttiga recept med spirulina

Grön och nyttig spirulinasmoothie:
2 dl färskpressad apelsinjuice
1 dl valfria bär
1 näve bladspenat
1 msk spirulina

Kör allt i en blender (gärna med lite is i) 

Grön spirulinagröt:
Gör din vanliga havregrynsgröt och blanda i 1 tsk spirulina pulver efter det att gröten har kokat upp. Blanda runt ordentligt och toppa med favorit frukt, bär, nötter eller frön.

Dadelbollar med spirulina:
7 dadlar (utan kärnor)
1 dl cashewnötter
1 dl mandlar
2 msk starkt kaffe
1 dl fiberhavregryn
½ dl kakao eller carob
½ msk spirulina
1/2 msk chiafrön

Blanda alla ingredienser i en matberedare och rulla till bollar i valfri storlek. Rulla bollarna i kokosflingor eller finhackade nötter. Ställ kallt.

Text: Yvonne Lundgren, kostrådgivare Kropp och Kost.

Missa inte Yvonnes blogg Hälsa utan quickfix och dieter.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.