Här hittar du ett oemotståndligt gott och enkelt recept på chokladkaka med uppbyggande protein som bonus.
En chokladkaka går hem i alla lägen – speciellt om den är bakad med omtanke om den som inte tål gluten och söta med naturliga ingredienser. Det är Martina ”Skippa Sockret” Norlings läckra variant. Prova hennes delikata recept!
Chokladkaka med hasselnötskräm – supergod, glutenfri med extra protein
Ingredienser:
- 1 paket svarta bönor (380 g)
- 1 dl proteinpulver med smak av choklad (Martina använde kasein med smak av kladdkaka)
- 5 st dadlar
- 2 ägg
- 2 msk kakao
- 2 msk mandelmjöl
- 2 msk kallt kaffe
- 1 msk lättströ eller annan valfri sötning
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa flingsalt
- sockerfri hasselnötskräm
Gör så här:
- Börja med att skölja av bönorna ordentligt och låta rinna av.
- Kärna ur dadlarna och mixa till en slät massa i en matberedare eller mixer.
- Tillsätt nu resterande ingredienser och mixa tills allt går ihop till en krämig smet. Smaka av om du önskar mer sötning, starkare kaffesmak, lite mer sälta osv.
- Spreja kokosfett eller liknande i en valfri form med exempelvis löstagbar kant och häll sedan i chokladsmeten.
- Grädda på 170 grader i cirka 15 minuter. Håll lite koll, kakan ska vara kladdig när du tar ut den. Låt gärna kakan stå först framme en stund och sedan i kylen för att sätta sig innan du toppar med hasselnötskräm
Recept och foton: Martina Norling. Följ hennes blogg här för att inte missa andra läckerheter.
Går det att byta ut proteinpulvret mot något annat?
Du kan säkert ta 1 msk extra kakao och 1 msk extra mandelmjöl istället.