Ashwagandha – roten alla kommer att prata om och äta!

ayurveda

Ashwagandha är en av de viktigaste växterna inom den indiska läkekonsten Aryuveda och har använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att roten påverkar stresshormonet kortisol. Inom Aryuveda har roten använts som ett universalläkemedel vid bland annat trötthet, sömnsvårigheter, impotens och minnesproblem. Ny forskning utvärderar även roten som cancerhämmande.

3 tillfällen då Ashwagandha-roten hjälper dig

1. Vardagsstress. Den absolut främsta anledningen att komplettera kosten med Ashwagandha är för dess förmåga att öka motståndskraften mot stress. Studier visar att ashwagandha sänker produktionen av kortisol med nära 30 procent.

2. Träning. Studierna påvisar att styrka, muskeltillväxt och kondition ökar. Det är bland annat för att energin i arbetande celler ökar. Kroppens egen kreatinproduktion höjs, vilket förbättrar musklernas arbetsförmåga. Kortisolnivån i blodet minskar vilket gör att mängden hemoglobinet ökar och därmed förbättras syreupptagningsförmågan.

3. Fokus. Roten visar god effekt på minnet, ett logiskt tänkande och koncentrationsförmåga. Ashwagandha stimulerar bildandet av kolin som är en viktig komponent i fosfolipider som ingår i cellmembranen. Dessutom aktiverar kolin bildandet av acetylkolin, ett ämne som förbättrar signalerna mellan nervceller och muskler.

Källa: Studierna hittar du här
Samtliga studier på KSM-66 är utförda på friska, aktiva människor som lever ett normalt liv. Dosen som använts är en kapsel morgon och kväll vilket motsvarar sex gram Ashwagandharot. Man får räkna med två till fyra veckor innan effekten blir tydlig.

 

Text: Alice Kleiva

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.