Är det virus eller pollenallergi du drabbats av? Vanliga symtom

När det är pollensäsong, förkylning- och coronatider samtidigt – hur vet du om det är pollenallergi eller ett virus som drabbat dig? Här hittar du några vanliga tecken på respektive åkomma.

Våren är ofta en härlig tid med mer värme och ljus, samtidigt som det är en jobbig period för alla pollenallergiker. I Sverige är hela 3 miljoner människor drabbade av symtom som röda, kliande, rinnande och ögon, samt rinnande näsa. Årets milda vädret har  dessutom gjort att pollensäsongen kommit tidigt, vilket innebär att antalet månader som pollenallergiker upplever symtom har ökat. På det vanliga förkylningar och Coronavirus. Det är redan pollen i luften och kan vara bra att lära sig känna igen skillnaden på symtomen mellan virus och pollenallergi.

Är det virus eller pollenallergi du drabbats av?

Symtomen vid pollenallergi kan likna en virusinfektion, men det finns vissa skillnader. Om du är osäker bör du diskutera med apotekspersonal eller läkare, annars hittar du några allmänna tecken här.

Mer om symtom på Corona och riktlinjer hittar du här och senaste informationen hos folkhalsomyndigheten.se, samt 10 sätt att förebygga och lindra en förkylning här.

Skillnad i upplevda symtom av pollenallergi mellan kvinnor och män

Enligt en konsumentundersökning* från Livostin finns det även skillnader mellan kvinnor och män i hur de upplever besvär med pollenallergi. Generellt anger kvinnor att de upplever fler symptom vid pollenallergi, och skillnaderna syns mest i besvär som täppt näsa, rinnande ögon och huvudvärk. Särskilt stor skillnad ses gällande huvudvärk där fler än dubbelt så många kvinnor än män besväras.

Behandling av pollenallergi

Om du är medveten om din allergi, se till att börja medicinera i tid. Det finns tabletter, nässpray och ögondroppar som lindrar allergin. Håll koll på hur mycket pollen det finns där du bor för att på så sätt kunna medicinera innan du går utanför dörren på morgonen. Det finns en sida som heter pollenkoll där du kan se hur höga halter det finns av pollen just där du bor.

Man kan drabbas av pollenallergi när som helst i livet, oavsett om du är i tonåren eller vuxen. Det finns möjlighet även att vaccinera sig mot just pollenallergi – men då krävs det en utredning via en allergimottagning.

 

*Undersökningen genomfördes av Ipsos MORI på uppdrag av Livostin 25 februari-8 mars 2016. Totalt 1222 webbintervjuer genomfördes i en slumpmässigt rekryterad panel bland ett riksrepresentativt urval av personer i åldern 18–65 år, varav 502 personer uppgav att de hade någon av de allergier som var föremål för undersökningen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.