Så undviker du en förkylning – 10 tips ..som verkligen fungerar

Så undviker du en förkylning – 10 tips

Här delar vi våra 10 bästa sätt att förebygga en förkylning – som verkligen fungerar.

Hösten är här igen, mysig och färgglad, men en mindre roligt vanlighet – förkylning! Dels på grund av plötsliga väderomslag, dels att folk är tillbaka på förskolor, skolor och arbetsplatser med sina bakterier och virus som din kropp inte är van vid. Att isolera dig under en filt skulle kunna hjälpa, men svårt och tråkigt i längden. Det finns dock knep för att stå emot kyla och virusattacker.

10 sätt att förebygga en förkylning

1. Sömn och vila

En viktig prioritering eftersom det är då du bygger upp både immunförsvar, kroppens muskler efter träning och får ny energi. Hur många timmars sömn en människa behöver är väldigt individuellt, men 7-9 timmar är en generell riktlinje. Utgå från dig själv och se till att du får tillräckligt med återhämtning.

2. Mat – ät tillräckligt

Kroppen behöver energi och näring för att bekämpa infektioner, så ät ordentligt och välj gärna av det som sägs stärka immunförsvaret. Som probiotika (d.v.s. nyttiga bakterier till tarmen), grönt te, frukt och grönsaker som innehåller polyfenoler, en grupp antioxidanter som samspelar med probiotika. Kryddor som ingefära och vitlök lär också vara bra, liksom C- och D-vitamin och protein. Om extra tillskott gör skillnad vågar jag inte svara på, men placeboeffekten är också stark.

3. Vätska

Kroppen består som du kanske vet mest av vatten och under en infektion behövs tillräckligt med vätska för att bearbeta bacillerna. Grönt te och pressad citron i dricksvattnet är mina personliga favoriter. Det är ju dessutom ett gott sätt att samtidigt få i sig C-vitamin.

4. Värme

Det börjar bli kyligt ute nu och kallare kommer det att bli. Se till att hålla dig varm genom rätt kläder. Extra viktigt är kroppens ”utstickande” delar som avger mycket kroppsvärme. På med sockor på fötterna, mössa och vantar i god tid. Och inifrån hjälper hett te eller honungsvatten, vilket även smakar gott, piggar upp och tillför antioxidanter.

5. Hygien

Var nogrann med att tvätta händerna ordentligt efter varje toabesök, efter att du har åkt buss, tunnelbana eller tåg eftersom offentliga platser kryllar av baktierier. Ta som vana att ALLTID tvätta händerna det första du gör när du kommer hem.

6. Frisk luft och motion

Den kyliga luften stärker slemhinnorna, men undvik hård träning ifall du känner förkylningssymptom. Det försvagar immunförsvaret några dagar. På längre sikt och i förebyggande syfte är motion däremot bra för immunförsvaret, de gör dig piggare och gladare!

7. Undvik stora folksamlingar

Inte så lätt alla gånger, men så gott det går – håll dig undan stora folkmassor om du är angenägen att hålla dig frisk. För många av oss oundvikligt, men var då noga med punkt 5.

8. Stressa ner

Stress sänker motståndskraften och gör att virus lättare får fäste. Här kan punkt 1 och 6 hjälpa dig, liksom andra saker som får dig att koppla av. Som yoga, ta ett varmt bad och att skriva prioriteringslistor. Bocka av och känn axlarna sjunka.

9. Koksalt

Ett enkelt och billigt sätt att bli av med virus och andra irriterande saker ur näsans slemhinna är att skölja näsan med koksaltlösning. Det får dessutom symtomen att minska.

10. Tänk positivt

Ju mer du känner efter och oroar dig – ju värre upplevs symtomen. Gör saker som du tycker är roliga. Och precis som när virus vill attackera dig – parrera negativa tankar med positiva. Glädje, optimism, en positiv livssyn och en avslappnad inställning är effektiva medel mot förkylningar.

 

Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika gym, tips på häsloinriktare restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.