Alternativ träning vid löparskada

Alternativ träning vid löparskada

De allra flesta löpare drabbas någon gång utav löparskador. Orsakerna till detta kan vara många och varierande. Generellt sett så uppstår en stötchock när du springer och senor, leder och muskler belastas. Detta är fullt naturligt och innebär vanligtvis inte något problem. Men har du otur, trampar snett eller liknande så kan du drabbas av en överansträngning eller inflammation i någon kroppsdel.

Om du har har utövat löpning under flera år är det troligt att du någon gång drabbats av en löparskada. Det kan handla om en överbelastningsskada i höft eller komplikationer i knän, ben, vrist eller fötter. Många kanske är vana vid att springa flera gånger i veckan och det kan bli då bli väldigt ovant och frustrerande att sitta still och bara vänta på att skadan ska läka. Så, vilka alternativa träningsmetoder fungerar bra när man är skadad? Det viktiga är inte vilken träningstyp du väljer utan snarare hur du tränar. En bra tumregel är att välja en sport eller träningsort där du fortfarande har möjlighet att träna kondition. Du gör därför bäst i att välja en träningsform där du kommer upp i ungefär samma pulsnivå som under löpning. Spinning är ett bra exempel på det, så känner du att det är smärtfritt att trampa loss på cykeln så är det absolut ett bra alternativ.

Andra träningsformer som kan vara bra är skidåkning och vattenlöpning. Det är okej att prova olika varianter för att hitta rätt, men något som kan vara bra att ha i åtanke är att fokusera på en träningsform i taget. Detta för att du då kan bygga upp musklerna som används just där, du slipper växla och hitta rätt teknik och kan istället fokusera på intensiteten och att maxa resultatet. En Crosstrainer är också ett utmärkt alternativ till löpning. Foten utsätts inte för stötar och belastningen på senor och leder blir mycket mindre. Du får liknande rörelsemönster som när du springer och med en crosstrainer tränar du också din kondition. 

Text: Lisette Ferreira Pinho 

Bild: Pixabay 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.