Drygt varannan svensk vill se fler glutenfria alternativ i matbutiken, visar en ny undersökning. Men alla är inte positiva till den glutenfria trenden. ”Var försiktig med att laborera på egen hand” uppmanar Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.
I en ny SIFO-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna uppgav 54 procent av svenskarna att de vill se fler glutenfria alternativ i matbutiken trots att de inte själva är glutenintoleranta. 15 procent har valt glutenfria alternativ framför de vanliga även om de inte är glutenintoleranta.
– Glutentrenden vi ser nu har lett till fler alternativ i handeln vilket är positivt för dem som behöver det. Men det finns ingen anledning att skippa gluten om man inte måste – tvärtom ska man vara väldigt försiktig med att laborera på egen hand. Att helt utesluta något ur sin kost kan leda till bristsjukdomar så se till att en läkare eller dietist utvärderar vad som bäst för just dig, säger Karin Nielskog, kostansvarig på ViktVäktarna, i ett pressmeddelande.
Det är framför allt kvinnor som väljer glutenfritt framför vanliga alternativ trots att de inte är intoleranta – 22 procent av kvinnorna mot nio procent av männen. Det är även betydligt fler kvinnor som uppger att de vill se mer glutenfritt i butik trots att de inte själva är glutenintoleranta: 65 procent av kvinnorna mot 44 procent av männen uppger detta.
Undersökningen genomfördes under april 2015 där 1199 svenskar deltog i åldern 15-79 år.
Text: Redaktionen