Allt fler väljer glutenfritt

Allt fler väljer glutenfritt

Drygt varannan svensk vill se fler glutenfria alternativ i matbutiken, visar en ny undersökning. Men alla är inte positiva till den glutenfria trenden. ”Var försiktig med att laborera på egen hand” uppmanar Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Fakta glutenintolerans

En av hundra svenskar är glutenintolerant och det är dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män. Om man är glutenintolerant och äter gluten får man förändringar i tunntarmens slemhinna. Det första som händer är att antalet försvarsceller, så kallade T-lymfocyter, ökar i tarmen. Därefter minskar tarmludden i höjd och tarmen blir sedan helt slät. Det leder i sin tur till att tunntarmens yta som suger upp näring minskar och att näringsämnen som finns i kroppen börjar läcka ut i tarmen i större utsträckning. Även borstbrämet skadas, vilket leder till att man förlorar exempelvis enzymet laktas som bryter ner mjölksockret, laktos, i maten. Det kan leda till obehag när man dricker mjölk.

Glutenskadan är störst i övre delen av tunntarmen där bland annat järn och kalk tas upp. De signalsubstanser och hormoner som normalt kommer från övre delen av tarmen och styr bukspottkörteln och gallblåsan minskar i mängd. Därför störs även funktionen av andra organ som är viktiga för matsmältningen.

Källa 1177.se

I en ny SIFO-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna uppgav 54 procent av svenskarna att de vill se fler glutenfria alternativ i matbutiken trots att de inte själva är glutenintoleranta. 15 procent har valt glutenfria alternativ framför de vanliga även om de inte är glutenintoleranta.

– Glutentrenden vi ser nu har lett till fler alternativ i handeln vilket är positivt för dem som behöver det. Men det finns ingen anledning att skippa gluten om man inte måste – tvärtom ska man vara väldigt försiktig med att laborera på egen hand. Att helt utesluta något ur sin kost kan leda till bristsjukdomar så se till att en läkare eller dietist utvärderar vad som bäst för just dig, säger Karin Nielskog, kostansvarig på ViktVäktarna, i ett pressmeddelande.

Det är framför allt kvinnor som väljer glutenfritt framför vanliga alternativ trots att de inte är intoleranta – 22 procent av kvinnorna mot nio procent av männen. Det är även betydligt fler kvinnor som uppger att de vill se mer glutenfritt i butik trots att de inte själva är glutenintoleranta: 65 procent av kvinnorna mot 44 procent av männen uppger detta. 

Undersökningen genomfördes under april 2015 där 1199 svenskar deltog i åldern 15-79 år.

 

 

 

Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.