Alkohol förstör julstämningen för varannan svensk

Alkohol förstör julstämningen för varannan svensk

Varannan har upplevt negativa effekter av alkohol i samband med jul och nyår, det visar en ny undersökning som IQ låtit Sifo genomföra.

Nu stundar jul och nyår vilket är en alkoholintensiv period i Sverige. Enligt IQ:s nya undersökning svarar 53 procent av de boende i Sverige att de upplevt negativa effekter av sin eller andras alkoholkonsumtion i samband med jul och nyår. 74 procent tror även att deras jul- och nyårsfirande skulle bli lika bra om de drack mindre alkohol.

– Att över hälften av alla i Sverige har upplevt negativa effekter av alkohol i samband med jul och nyår är tyvärr inte oväntat. Det finns all anledning att ifrågasätta bilden av alkohol som en given stämningshöjare, den verkar helt enkelt inte stämma, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Tips inför jul- och nyårsfirandet

Prata om det
Att prata om alkohol är ofta tabubelagt. Att våga bryta det tabut är att ta ansvar för att jul- och nyårsfirandet blir så trevligt som möjligt för så många som möjligt.

Alkoholtjata inte
Respektera om någon inte vill dricka. Tjata inte utan låt människor bestämma själva om de vill dricka alkohol eller inte.

Ifrågasätt alkoholtraditioner
Tycker du att en tradition kopplad till alkohol är onödig eller inte känns ok, säg det. Du är troligtvis inte ensam om att tycka så.

– Nästan 3 av 4 tror att deras jul- och nyårsfirande skulle bli lika bra om de drack mindre. Jag hoppas att den insikten leder till eftertanke kring hur stor plats vi låter alkoholen ta i samband jul- och nyårsfirandet, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Läs mer: 12 tips för att dricka mindre alkohol

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.