Agneta Sjödin om träning, hälsa och vägen till att lära sig vara själv

Agneta Sjödin om träning

Efter 23 år i tv-rutan och sex skrivna böcker bestämde sig Agneta Sjödin för att ta en paus. ”Jag behövde lära mig att vara själv”.

Agneta Sjödin

Född: 1967, Hudiksvall

Familj: Dottern Maja

Yrke: Programledare i TV4, författare
Aktuell: Programledare för Fångarna på fortet
Bor: Nacka
Motto: Känn dig själv och lita på att du vet vad som är bäst för dig

Agneta Sjödin slog igenom i tv-rutan 1991 när hon var programledare för ”Tur i Kärlek” tillsammans med Adam Alsing. Sedan dess har tv-produktionerna fortsatt i en rasande takt och dagarna har präglats av fart och fläkt. Men efter 23 hektiska år inom tv-branschen och en hel del bokskrivande sa Agneta Sjödin ifrån.

– Jag har jobbat jämt och ständigt, men nu har jag haft en vilopaus där jag har fått tid till att filosofera och träna. Det har varit jätteskönt, jag har behövt öva på att ta det lugnt och hänga med mig själv. Min energi är på topp och jag känner mig starkare än någonsin! Säger Agneta Sjödin.

Under sommaren är det återigen mycket jobb som står på schemat. En ny säsong av Fångarna på fortet ska spelas in där Agneta Sjödin är programledare tillsammans med Gunde Svan.

– Det känns jättekul att få komma ner till fortet och träffa alla härliga människor. Trots mycket jobb är det ingen som klagar. Jag och Gunde är som syskon, vi retas mycket men det är alltid med glimten i ögat. Under inspelningen stöttar vi varandra och hjälps åt om någon kommer av sig, det är som en dans.

sites/default/files/Agneta Sjödin_3.jpg

”Jag gillar att ta ut mig”

 

Ligger i hårdträning
Att hålla sig i toppform har dock inte alltid varit en självklarhet för Agneta Sjödin. Även om hon har tränat större delen av sitt liv har träningsintensiteten varierat. Under barndomsåren i Hudiksvall testade hon på handboll, badminton och friidrott, men egentligen var hon aldrig någon idrottstjej.

– Jag idrottade mest för att hänga med kompisarna. I stället älskade jag att sjunga och spela teater, mina skådespelardrömmar fanns redan som liten. När jag var 15 började jag tjuvröka och var en rocktjej. Men rökningen slutade jag med så fort jag fick veta att jag väntade min dotter Maja. I dag tycker jag att rökning är riktigt äckligt!

Det var i samband med att Maja föddes, för 16 år sedan, som Agneta Sjödin bestämde sig för att ta i lite hårdare med träningen.

– Jag ville komma i form på riktigt vilket gjorde att jag anlitade Ricard Carneborn som min personliga tränare. Han har bland annat varit svensk mästare i jujutsu och fick in mig på kampsportsinspirerad träning. Det passar mig perfekt och är jättekul. I dag kör jag tre, fyra träningspass i veckan fördelat på Sats och Nacka Dojo. Jag gillar att ta ut mig!

sites/default/files/Agneta Sjödin 3.jpg”Jag blir deppig om jag inte får träna”

 

”Aktiv tills jag är 95”
Förutom att träna på gym håller sig Agneta Sjödin i form genom en hel del promenader, några löparturer och hemmaträning. Att variera sin träning är viktigt för programledaren och är hon på resande fot åker gummibanden med.

– Jag blir deppig om jag inte får träna. Det är bra för hormonerna och en bra vardagsmedicin som jag inte vill vara utan. Framför allt tränar jag för min hälsas skull, jag vill må bra och känna mig stark. För några år sedan fick jag diskbråck och insåg verkligen vikten av att hålla igång. Träningen bromsar ju åldrandet lite, jag vill behålla den fysik jag har och kunna vara aktiv tills jag är 95!


Känner du aldrig någon motivationsdipp?

– Det är klart att träningen känns tung ibland, men det är bara att göra det ändå. Även om det tar emot är träning en bra investering, både för den mentala och fysiska hälsan. Det gäller att planera in träningen så att den blir av. Men givetvis måste man lyssna på kroppen också. Är man skadad eller sjuk är det självklart bättre att ta det lite lugnt än att pressa sig själv. Sedan är det lättare att träna regelbundet om man utför något man gillar. Det är lätt att influeras av trender, men alla träningsformer passar inte en själv. Lita på dig själv och låt dig inte påverkas av vad alla andra tycker, träning ska vara roligt!

 

sites/default/files/Agneta 2_1.jpg ”Jag skulle kunna leva på nyttiga smoothies”

 

”Unnar mig aldrig”
Under semestermånaderna är det många som unnar sig lite extra. Lata sommardagar kombineras gärna med lite mer mat och dryck vilket ofta resulterar i några extra semesterkilon. Men att unna sig onyttigheter är inte Agneta Sjödins melodi.

– Jag äter nyttigt för att jag vill det och lyssnar på vad min kropp mår bra av. Mina favoriter är fisk, ägg, grönsaker, nötter och bär. Gillar sallad, men den får inte vara tråkig utan måste toppas med dressing. Frukostfavoriten är smoothies, jag skulle kunna leva på nyttiga smoothies! Däremot äter jag inte kött och jag dricker sällan alkohol. Sedan en tid tillbaka har jag även slutat med vetemjöl och mejeriprodukter. Det är inte alltid så enkelt, men jag gör det för att min kropp mår mycket bättre av det.

Viktigt med balans
Även om Agneta Sjödin ligger i hårdträning och äter en nyttig kost har hon aldrig känt någon psykisk stress över att leva hälsosamt.

– Min kropp tål mycket och jag har en stark benstomme. För mig
är det viktigt att ha en god relation till mig själv och balans mellan det mentala och fysiska. Det är viktigt att träna och äta en sund kost, men det får inte gå till överdrift. Förut jämförde jag mig mycket med andra och påverkades av vad alla andra tyckte och tänkte om mig. I
dag har jag släppt det och
lärt mig att lita på mig
själv. Det går ju ändå
inte att jämföra sig
med någon annan än sig 
själv.

 

Foto: David Thunander

Text: Hanna Larsson, hanna.larsson@sporthalsa.se

Kläder från Lorna Jane, skor från Skechers

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.