Allt fler väljer att köpa ekologisk mat, däremot är det få som vet vad ekologiskt egentligen innebär. Och är det nyttigare med ekologisk mat? Vi presenterar lilla eko-skolan som reder ut de vanligaste frågorna om ekologisk mat.
Vad är ekologisk mat?
I den ekologiska odlingen får inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel användas. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vara utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden. Läkemedel för djur, som antibiotika, ska användas med stor försiktighet. Om ett djur behandlas med läkemedel förlängs karenstiden innan djuret får slaktas. Genetiskt modifierade organismer samt bestrålning är inte tillåtet. Ett fåtal tillsatser får användas.
Ekologisk mat och miljö
Vill du bidra till att minska spridningen av kemiska bekämpningsmedel i naturen, välj ekologiska livsmedel där man inte får använda dessa. På så sätt värnar du om miljön och människorna som arbetar med odlingen.
Hur vet jag att maten är ekologisk?
I Sverige måste alla som vill märka livsmedel som ekologiska certifieras och kontrolleras av ett godkänt kontrollorgan. Ett livsmedel med ekologisk märkning måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser. Produkter från jakt på vilda djur eller fiske får inte märkas som ekologiska.
Vilka regler gäller?
Den som vill sälja produkter som ekologiska inom EU måste följa EU:s regelverk för ekologisk produktion. Du känner igen ekologisk mat som är producerad inom EU genom att EU-symbolen lövet finns på förpackningen.
Källa: Livsmedelsverket