9 sätt att minska nedstämdhet

9 sätt att minska nedstämdhet

För att må toppen eller lite mindre dåligt när livet är tufft är det bra att motionerna. Motion är väldigt effektivt mot nedstämdhet. Om motion fanns i form av ett piller skulle de flesta läkare skriva ut detta.

 

Nedstämdhet är något som är väldigt vanligt i vårt samhälle idag, och det finns stor press på oss människor från alla håll i vårt sociala liv och även i vårt mediala liv. Vi behöver inte vara tillgängliga 24/7 och vi behöver inte göra allt. Men har vi hamnat i en nedstämdhet av olika anledningar kan det vara bra att få några vänliga tips på hur man kan göra för att må lite bättre. Kanske inte alla sätt passar in på dig, men ett eller flera gör nog det. prova! Du har inget att förlora på det, bara att vinna!

 

 

1. Fysisk aktivitet

Motion kan ofta mildra dåliga känslor och få en att tänka klart. Enligt studier är träning en av de viktigaste livsstilsförändringarna som hjälper mot depression. Samtidigt får du flera fördelar som att du känner dig starkare, blir piggare och får bättre hälsa.

 

2. Jobba

Du hjälper dig själv mycket om du inte isolerar dig själv och blir passiv. Annars är det lätt att du gör din nedstämdhet starkare. En depression tar mycket energi och att jobba blir svårare än vanligt. Så ta jobbet i din egen takt och ställ inte för höga krav på dig själv.

 

3. Ta en sak i taget

Stressa inte upp dig utan ta var sak för sig. Det ger dig ett lättare sinne och mindre ångest, samtidigt som det kommer bli lättare att få vardagssysslor gjorda.

 

4. Umgås med husdjur

Djur har en förmåga att få oss människor att må bättre. Däremot kan ett husdjur inte bota depression och bör inte vara ett substitut för medicinering eller terapi, men djur kan lindra symptomen hos många människor som lider av mild till måttlig depression.

 

5. Lyssna på ”rätt” musik

Välj aktivt musik som får dig att bli glad och som får dig att må bra. 

 

6. Sömn

Brist på sömn leder till sämre välmående och psyke. Planera din sömn och se det som en källa till bättre välbefinnande. Om du har svårt att somna på kvällarna ska du försöka att undvika att sova mitt på dagen för att komma i rätt dygnsrytm.

 

7. Kost

Dopamin och seratonin är två ämnen i hjärnan som styr vårt välbefinnande. Nyttig och näringsrik mat stärker din kropp och gör den mer motståndskraftig, men det finns dessutom mat som höjer dopamin- och seratoninnivåerna i hjärnan. Exempel på sådan mat är banan, nötter, ägg och tomat.

 

8. Rensa bort måsten

Har du aktiviteter i ditt liv som du inte tycker om eller som du känner är påtvingade av andra? Att få saker påtvingade på sig själv kan lätt leda till ångest. Försök att sortera bort så mycket som möjligt av de aktiviteter du inte känner dig bekväm med, så länge du kan fortsätta leva ett normalt liv. Tänk dock på att om du är deprimerad så kanske allt känns som ”måsten” eftersom det är svårt att hitta glädjen och meningen. Då kan du ibland behöva tvinga dig själv att göra saker trots allt. Välj då de aktiviteter som du tyckte om att göra innan du blev deprimerad.

 

9. Nykterhet

Droger, inklusive alkohol, kanske får dig att må bättre för stunden, men förvärrar bara din depression i det långa loppet. Droger och alkohol ger också mycket ångest och sänker må-bra-hormonet i hjärnan.

/Redaktionen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.