7 fördelar med matgryn + recept på lax med krämiga spenatgryn

matgryn

Att få i sig tillräckligt med protein är viktigt, inte minst för att bygga upp musklerna efter träningen, men UNDER passet är ändå kolhydrater kroppens snabbaste energikälla. Vi har tidigare gett dig konkreta tips hur du får i dig klimatsmart protein som vegetarian och om vikten av att äta kolhydrater kan du läsa i den här artikeln.

Men vilka kolhydrater ska du välja? En både klimatsmart och god källa till såväl
kolhydrater som protein är våra olika matgrynerNedan kan du läsa om varför du ska
välja matgryn i dina maträtter och bakning.

7 fördelar med Frebaco matgryn

  1. Matgryn är väsentligt bättre ur näringssynpunkt jämfört med t.ex. ris, pasta och bulgur.
  2. Matgryn har mycket brett användningsområde inom matlagningen.
  3. Matgryn är enkla i hanteringen i köket och har kort tillagningstid.
  4. Matgryn är ekologiskt odlade utan konstgödsel och utan kemiska bekämpningsmedel.
  5. Matgryn växer max 10 mil från vår kvarn vilket innebär korta transporter.
  6. Matgryn genererar 82% mindre koldioxid vid odling jämfört med ris.
  7. Matgryn bidrar till att hålla det svenska landskapet öppet.

Med flera goda skäl att äta matgryn vill vi bjuda dig på ett gott och nyttigt recept.

matgryn

Ugnsstekt lax med krämiga spenatgryn

Ingredienser för 4 portioner

  • 800 g kallrökt laxfilé
  • 3 dl Svenskt Matvete
  • 2 msk mjöl
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 dl vatten
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 70 g bladspenat
  • torkad dill
  • rosépeppar
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Koka grynen i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Slå av eventuellt överflödigt vatten och låt stå under lock medan du tillreder lax och spenatstuvning.
  2. Smält smör och ha i mjölet och blanda tills det blir en tjock smet. Bryt över buljongtärningen och slå på vinet.
  3. Vispa och ha i hälften av mjölken, vispa tills det blir helt slätt. Slå på resten av mjölken och grädden.
  4. Låt såsen koka upp ordentligt och sedan puttra på svag värme i ca fem minuter under omrörning.
  5. Vänd ner spenat och gryn, smaka av med salt och peppar. Blanda mjöl med lite mortlad rosépeppar, pressad vitlök och torkad dill.
  6. Dela upp laxen i portionsbitar och vänd den sedan i mjölet innan du steker den i olja eller smör.

 

Smaklig måltid!

Text: Anna Lissjanis

Fakta, foto och recept: frebaco.se

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras