7 fördelar med massage (nr 6 kommer överraska dig)

Tiden är förbi då man fick massage i huvudsak för att få avslappning. I dag har det blivit en vanlig behandling som är tillgänglig och rekommenderas på sjukhus, vårdhem och inte minst hos sjukgymnaster. Här kan du läsa om hur massage förbättrarr din hälsa.

Om du fortfarande tror att massage bara är till för dem som vill skämma bort sig själva vid ett besök på spa så har du missat en hel del i utvecklingen inom området de senaste 20 åren. Faktum är att massage är till hjälp för alla – från ett spädbarn till en person i 90-årsåldern – när det gäller att hantera smärta och eliminera obehag som härrör från skador och kroniska sjukdomar.

Så oavsett om du kämpar med en idrottsskada eller en kronisk sjukdom, kan massage hjälpa dig att hantera smärtan. Du kan antingen använda den som enda behandlingsform eller som en kompletterande terapi tillsammans med annan behandling beroende på hur allvarlig din skada eller sjukdom är.

Om din idrottsskada inte är alltför allvarlig behöver du ofta ingen annan behandling förutom massage för att kurera den. Om du däremot har skadat dig mer allvarligt kan du – eller rentav bör du – fortfarande använda massage som ett komplement till annan behandling som din läkare föreslår.

7 fördelar med massage

Här hittar du 7 fördelar hur massage hjälper till att förbättra din hälsa. Och visst är nr 6 extra intressant?

1. Att bli masserad gör dig mer avslappnad

Listans mest självklara punkt, men ack så viktig! Eftersom en massage hjälper till att minska kortisolnivån i kroppen bidrar den så småningom till att främja avslappning. Eftersom det gör att din kropp kan återhämta sig från en mängd olika hälsoproblem bidrar det slutligen till att du känner dig avslappnad.

Redan efter första besöket så kan du notera en viss avslappning, men genom att regelbundet besöka en massör som exempelvis Sthlm Physique så kommer du tids nog att märka en avslappnade effekt som når djupare såväl fysiskt som psykiskt.

2. Massage minskar din stress

Om din kropp är för utmattad kommer den att få dig att känna dig obekväm genom att producera stresshormonet kortisol. Höga nivåer av kortisol kan leda till flera problem som huvudvärk, svårigheter att somna och problem med matsmältningen, förutom att öka din stressnivå. Dessutom kan det också leda till viktökning.

Men om du väljer att gå till en massör kommer det inte bara att hjälpa dig att minimera din stressnivå utan också hjälpa dig att bli av med många relaterade problem.

3. Ångest och depression lindras

Massage är också till hjälp för dem som kämpar med ångest och depression. Så oavsett om du är deprimerad på grund av familjeproblem eller den hårda konkurrensen som du möter på kontoret bör du gå till en massör eftersom det visat sig hjälpa även mot dessa problem.

Fysioterapitjänster använder massage för att lindra både depression och ångest. Om en person ofta upplever höga nivåer av stress eller trötthet hjälper massage musklerna att slappna av, vilket lindrar effekterna av stress och i förlängningen även ångest och depression

4. Du får ökade energinivåer

Om du inte känner dig energisk bör du i första hand äta en hälsosam kost och troligtvis även röra på dig lite mer ute i friska luften. Men testa att kombinera detta med massage så kommer du med största säkerhet uppleva en stor skillnad. Detta eftersom det hjälper till att förbättra din sömn och minska stress, ångest och depression känner du dig naturligtvis mer energisk. När du får en god natts sömn vaknar du upp och känner dig fräsch och energisk på morgonen.

5. Ämnesomsättningen får en skjuts

Om du upplever symptom som kronisk trötthet, konstant huvudvärk, depression och förstoppning etc. betyder det ofta att du har en långsam ämnesomsättning. Om du vill bli av med alla dessa problem på ett naturligt sätt så ska du i första hand se till att:

  • äta dina måltider både regelbundet och vid rätt tidpunkt
  • dricka tillräckligt med kallt vatten
  • få en god natts sömn
  • utföra högintensiv träning

Utöver detta hjälper det – föga förvånande – att också prova massage för att öka din ämnesomsättning. Speciellt bindvävs- och sugkoppsmassage har visat sig ge en extra skjuts.

6. Du får starkare muskler

Det finns bevis för att massage kan hjälpa musklerna att bli starkare. Massage har visat sig öka produktionen av mitokondrier, som är cellers kraftpaket. Denna ökade produktion kan hjälpa musklerna att producera mer energi, vilket i sin tur kan hjälpa dem att dra ihop sig mer kraftfullt och effektivt. Dessutom kan massage hjälpa till att minska inflammation och förbättra blodflödet, som båda är viktiga för muskelhälsan.

7. Blodtrycket sänks

Slutligen en av de viktigaste hälsofördelarna med massage, vilket handlar om att kontrollera ditt blodtryck. Regelbunden massage kan minimera både det systoliska och diastoliska blodtrycket. Eftersom högt blodtryck gör dig sårbar för hjärtattacker och stroke är det bättre att hålla dem i schack med massage.

Du ser. Läge att unna dig en skön massage?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.