PT:n: ”Så ökar du din ämnesomsättning på bästa sätt”.

PT:n: "Så ökar du din ämnesomsättning på bästa sätt".

Hur får man egentligen igång förbränningen i jakten på en mer trimmad kropp? Det finns ett knep för att få igång en högre basmetabolism, skriver PT Lisa Johansson.

I mitt jobb som personlig tränare och kostrådgivare får jag en del frågor om det här med förbränning (med förbränning avser jag fettoxidation, men säger förbränning för enkelhetens skull) och ämnesomsättning, och inte sällan bortförklaras en oönskad viktuppgång med just dålig ämnesomsättning (trots att det sällan är där problemet ligger). Det som är så finurligt med ämnesomsättningen är att den är väldigt dynamisk och beror på en rad olika faktorer, varav en del vi kan påverka själva. 

En hög ämnesomsättning beror ofta till stor del antingen på att man utför aktiviteter som kostar mycket energi, eller att man har en kropp med mycket muskelmassa som kostar energi i vila. 

 

Exempelvis: både en skidåkare på 70 kg och en strongman-atlet på 140 kg kan ha ett stort energibehov, t.ex. 8 000 kcal per dag, trots att de ser helt olika ut och tränar väldigt olika. I skidåkarens fall är det den extrema träningen och timmarna i skidspåret som kostar energi, medan det i strongman-atletens fall är kroppen som gör att energibehovet är stort. 

 

Vill du ha en ökad ämnesomsättning är det alltså en bra idé att lägga på dig lite muskelmassa, och på så sätt få en högre basalmetabolism (grundförbränning). Jag upplever att många som vill gå ner i fettmassa fokuserar lite för mycket på konditionsträning i tron om att det är det enda som ger fettförbränning. Konditionsträning är givetvis jätteviktigt, men för optimal minskning av fettmassa är styrketräning en bra idé, då mer muskler ger dig en högre förbränning även när du inte tränar. 

 

Andra faktorer som påverkar ämnesomsättningen:

  •  Ålder
  •  Kön
  •  Eventuella skador eller sjukdomar
  •  Stress
Träna tungt och ät bra mat så blir kroppen glad!

Läs mer av Lisa Johansson här.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.