7 anledningar till varför du ska marklyfta!

7 anledningar till varför du ska marklyfta!

Bänkpress, knäböj och utfall i all ära. Men det är marklyft som är kungen av träningsövningar. Här har du 7 anledningar till varför!

1) Tränar många muskler samtidigt
Marklyft är en synnerligen tidseffektiv övning. Lyftet engagerar många muskler, men främst baksida lår, sätesmuskulaturen och ländryggen. När du börjar bli stark får sig dessutom greppet och därmed underarmarna en rejäl utmaning. Har du en stram tidsbudget att röra dig med på gymmet är marklyft helt enkelt ett kanonval för att hinna träna hela den bakre kedjan på ett effektivt sätt.

2) Gynnar dig i andra övningar
Marklyft ger starkare rygg, och starkare rygg ger bättre hållning. Något som krävs i de flesta situationer. Bra hållning behövs även i de flesta övningar på gymmet. Bland annat för att kunna hålla tekniken i övningar som görs med fria vikter. Även en löpare måste kunna behålla en neutral ryggradsposition och god hållning under sina löpturer. För att inte sitta som en hösäck i kontorsstolen gäller detsamma. Alla dessa fördelar får du med dödens lyft.

3) Möjligheterna till variation är stor
Du har säkert hört att variation är bra. Det innebär emellertid inte att du måste byta övning helt. Variera samma övning istället! Det är ofta ett betydligt mer relevant och resultatgivande sätt att variera på. Och i marklyft finns det många sätt att lyfta. Raka marklyft för ännu mer fokus på baksida lår. Sumomarklyft för mer aktivering i framsida och insida lår samt en snällare position för ryggen. Ståendes på upphöjning för att bli bättre i starten av lyftet. Marklyfta ståendes på gummiband som du fäster i stången för att belasta ännu mer i slutfasen av övningen. Som sagt – möjligheterna är många.

4) Det är en hormonboost
Huruvida det är relevant med större hormonproduktion under själva passet kan man ifrågasätta då det är de kontinuerliga hormonnivåerna som är viktigast. Hur som helt så ger övningar som marklyft, där du aktiverar många och stora muskelgrupper, samt förhoppningsvis lyfter tungt – dig en extra dusch av testosteron och andra intressanta hormoner gällande träning. Knappast en nackdel.

5) Det är en säker övning
Det pratas ofta om att du kan skada ryggen i marklyft och det stämmer förvisso. Men det beror inte på övningen i sig – det beror på din teknik. Lyfter du med en neutral, så kallad rak rygg, så är det en mycket säker övning. Sliter du upp stången med ostbåge-formad hållning hamnar saken i annat läge. Något som också gör marklyft till en säker övning är det faktum att du när som helst bara kan släppa stången om du känner att du hamnar fel. Du kan inte få vikten över dig eller bli fastklämd under, som kan ske i exempelvis bänkpress.

6) Den är skadeförebyggande
Ryggproblem är oerhört vanliga i dagens samhälle, av många anledningar. Många får ont i ryggen enbart med orsak av att den är för svag. Få övningar, om ens någon, stärker ländryggen så effektivt som marklyft. Är du idrottare i en sport där skador på baksida lår är vanliga har du här även en övning om stärker upp dessa partier och i hög utsträckning kan förhindra att du drar av en hamstring eller två.

7) Den är naturlig
Det finns få andra övningar som är så överförbara till vardagslivet som marklyft. Du ser något, och du lyfter upp det. Det är egentligen all väsentlighet i marklyft ­– om vi bortser från teknikdelen. Enkelt sagt är marklyft en övning alla ska klara av. Att lyfta något från marken med bra hållning gällande framförallt ryggen är en basal grej vi alla ska kunna göra. Denna ryggposition behöver du även i andra vardagssysslor och träningsformer. Och ingen annan gymövning präntar in den bättre än marklyft.

Läs mer: Så här marklyfter du

Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.