4 (otippat?) bra mellanmål i samband med din träning

bra mellanmål

Du som tränar hårt eller ofta har allt att vinna på att äta innan och efter passet. Det gör både din träning roligare och optimerar dina resultat. Här får du fyra förslag på smidiga, goda och bra mellanmål.

Att fylla på med energi från en huvudmåltid eller ett bra mellanmål i samband med dina pass ingår i själva träningen om du vill må bra och få resultat. Äter du inte är risken att du dels blir trött och negativ, dels bryter ner kroppen snarare än bygger upp den. Träningen blir alltså kontraproduktiv om du inte äter tillräckligt och du behöver inte några dyra kosttillskott.

Det svåra kan dock vara att komma på goda, varierade, näringsrika mellanmål i samband med varje träningspass och att köpa på gymmet eller i affären blir ofta dyrt i längden. Här hittar du några bra mellanmål som är enkla att göra själv och ger dig bästa förutsättningar att få maximal effekt av träningspasset.

4 (otippat?) bra mellanmål i samband med din träning

Chokladdryck

Blanda gärna ditt chokladdryckspulver med mjölk eller sojamjölk, vilket innehåller mer protein än mjölk som är t.ex. havre eller mandelbaserad. Protein är ju en fördelaktig byggsten i samband med din träning. Chokladdryck innehåller även snabba kolhydrater som hjälper musklerna att återhämta sig och kakao i sig har flera hälsofördelar. Dessutom – hur gott?

Hemgjord risifrutti

Koka risgrynsgröt i mjölk enligt anvisningar på förpackningen. Blanda denna med t.ex. yoghurt eller kvarg och servera med sylt eller bär. Enkelt att ha med sig i en liten matlåda, glasburk eller yoghurtbägare. Riset och syltet bidrar med kolhydrater, mjölken och kvargen ger protein som gynnar muskeluppbyggnaden.

Energibars

Kan varieras i det oändliga med olika torkade frukter, bär, nötter, gryn med mera.

Bars med smak av banan och choklad

  • 2 dl mandlar
  • 10 urkärnade dadlar
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk kokosolja
  • 2 msk kakao
  • Lite salt
  • 4 dl havregryn (vanliga, ej fiber)
  • 1/2 dl krossade bananchips

Mixa allt utom bananchipsen i en matberedare. Rör ner bananchipsen. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 10 cm. Låt stå ett par timmar i kylen, skär sedan upp i 10-12 bars. Förvara i kyl eller frys!

Banan och mjölk

Kanske det enklaste av allt? Ett par dl mjölk och en banan ger dig både protein, kolhydrater och värdefulla vitaminer och mineraler. Lättillgängligt, billigt och naturligt gott.

Text: Lisa Johansson, vars inspirerande blogg du kan följa här.

Fler idéer för bra mellanmål hittar du här:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras