I ANNONSSAMARBETE MED ZETA
Pasta är hjärtat i den italienska matkulturen. Det rika utbudet, från trådsmal spaghetti till bastanta rör och snirkliga snäckor, speglar rikedomen i det italienska köket – ett av världens mest smakrika. Här kan du läsa mer och prova fyra fantastiska recept från Zeta.
Nu för tiden är pasta inte bara något italienarna njuter av, utan även en trogen vän i vårt Svenska kök. Det är inte så konstigt eftersom pasta både är gott, lättlagat och enkelt att variera. Italiensk pasta tillsammans med olivolja är den breda basen i den italienska matsjälen, och alla borde få uppleva en riktigt god italiensk pasta. Här får du några enkla och fantastiskt goda recept. Buon appetito!
Vikten av att välja rätt pasta
En bra italiensk pasta bakas på det finaste durumvetet Kronos® med hög proteinhalt som gör pastan härligt al dente. En festmåltid i enklaste form, till exempel med en mustig tomatsås eller om du ringlar en god olivolja över tillsammans med lite nyriven parmesan. När pastan även är bronsvalsad får den en sträv, porös yta som bättre suger upp såsen och garanterar en äkta, italiensk smakupplevelse.
4 fantastiska pastarecept
Pasta med broccoli, kyckling och pesto
Ingredienser, 4 portioner:
- 400 g Zeta Penne Rigate Casa Di Luca
- 3 vitlöksklyftor
- 300 g kycklinglårfilé (eller bröstfilé) i små bitar
- 1 broccoli i buketter
- 1/2 dl Zeta Extra jungfruolivolja Classico
- salt
- nymalen svartpeppar
- 2 tomater urgröpta och tärnade
- 4 msk Zeta Pesto alla Genovese Ekologisk
- Zeta Grana Padano 20 mån
Så här gör du:
Stek kycklingbitarna tillsammans med vitlöken i olivoljan, stek med broccolin mot slutet, salta och peppra.
Koka pastan al dente enligt anvisningen på förpackningen, låt den rinna av genom ett durkslag.
Blanda pastan i stekpannan med kyckling och broccoli, vänd i tomater och pesto.
Servera med nyriven Zeta Parmigiano Reggiano eller Grana padano och lite extra olivolja att ringla över.
Prova en ny pastaform
Pasta finns i många olika former och bidrar till rättens smak. Vissa rätter passar bättre med tunnare pastaformer, medan andra behöver mer tuggmotstånd.
Den långa pastan har sitt ursprung i norra Italien. Med god tillgång till kött, ost och mejeriprodukter var krämig ostsås eller klassisk Bolognese vanligt, vilket passar utmärkt med långa strån som fångar upp lagom mycket sås. I södra Italien var, och är, klimat och jordbruk utmärkt för att odla grönsaker, och till fylliga grönsaksbaserade såser, passar korta pastaformer, som skruvar och rör, allra bäst. Nuförtiden äter man alla pastasorter över hela Italien, men traditionen är viktig och italienarna värnar om att de klassiska pastarätterna ska lagas med rätt sorts pasta.
Ett urval av goda exempel
Strozzapreti och Fusilli är formade som skruvar. Formen på pastaskruvarna passar bra till släta såser som till exempel pesto och tomatsås med oliver och parmesan.
Spaghetti, Pappardelle och Fettuccine är några av de långa pastasorterna. Långa pastastrån fångar upp såsen i lagom mängd och ger en större smakupplevelse. De passar bäst till finfördelade såser som inte är för rinniga, till exempel Bolognese, Carbonara eller skaldjurspasta.
Penne, Tortiglioni och Mezze Maniche är några exempel på rörformad kort pasta. Den räfflade ytan i kombination med rörformen passar bäst till fylliga såser, pastasallader och såser med större bitar av kött och grönsaker.
Pasta Fiocchi med spenat och rökt lax
Ingredienser, 4 portioner:
- 400 g Zeta Fiocchi Casa Di Luca
- 1 liten gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackad
- 3 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
- 250 g fryst spenat, hackad
- 1 dl Zeta Matlagningsvin Vitt
- 100 g (ca 1 dl) Zeta Mascarpone
- salt, nymalen svartpeppar
- 100 g kallrökt lax, strimlad
Så här gör du:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och spara 1 dl av pastavattnet om du vill spä ut såsen.
Fräs löken och vitlöken i olivoljan.
Tillsätt spenaten och rör om så att den tinar ordentligt.
Häll i vinet och låt koka upp och låt småkoka någon minut.
Rör i mascarpone klickvis och smaka av med salt och peppar.
Låt pastan rinna av i ett durkslag och blanda ner den tillsammans med laxen i såsen, späd eventuellt med lite av kokvattnet.
Pasta med halloumibolognese
Ingredienser, 4 portioner:
- 300-400 g Zeta Halloumi
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
- 1 msk Ardita tomatpuré
- 1 burk Zeta Finkrossade tomater
- 2 msk hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
- Nymalen svartpeppar
- 400 g Zeta Mezze Maniche Casa Di Luca
Så här gör du:
Riv halloumin på grova sidan av rivjärnet.
Hacka löken och finhacka vitlöken.
Stek den rivna halloumin tillsammans med lök och vitlök så att de får lite färg, fräs med
tomatpurén.
Lägg över i en kastrull (alternativt gör såsen färdig i stekpannan), tillsätt finkrossade tomater, vatten och oregano.
Låt såsen småkoka i 7-8 minuter, smaka av med salt och svartpeppar.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen men korta ner koktiden 1 minut
Låt pastan rinna av genom ett durkslag och blanda den med såsen. Spara ev lite pastavatten och späd med om det blir för torrt. Servera!
Tips! Koka pasta som i Italien – 5 enkla steg:
- Koka upp mycket vatten och salta.
- Rör om så att pastan inte kokar ihop.
- Koka pastan 1 minut kortare än vad det på paketet. Spara 1 dl av pastavattnet om du vill spä ut såsen.
- Vänd ner pastan i den varma såsen, låt bli varmt 1 minut.
- Servera som i Italien – al dente och med sås och pasta väl blandat.
Ringla din godaste olivolja över pastan och riv parmesan på toppen.
Italienarna kalasar på tjugosex kilo pasta per person och år, medan svenskarna nöjer sig med blygsamma nio kilo.
Pasta Strozzapreti med italiensk tomatsås
Ingredienser, 4 portioner:
- 1 frp Zeta Strozzapreti Casa Di Luca
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1/2 gul lök, finhackad
- 1/2 dl Zeta Extra jungfruolivolja Classico
- 2 tsk Zeta Sardellcrème
- 1 burk Zeta Plommontomater
- 1 dl torrt vitt vin eller Zeta Matlagningsvin Vitt
- 1 tsk Honung
- Salt och nymalen peppar
- Basilikablad, hackade
- Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån, i bit
- Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato, för smaksättning
Så här gör du:
Koka pastan al dente enligt anvisningen på förpackningen, och spara 1 dl pastavatten om du vill spä ut såsen.
Fräs vitlök och lök i olivoljan, tillsätt sardellcrème och fräs med lite innan du tillsätter tomaterna och vinet.
Se till att trycka sönder tomaterna med en slev.
Låt såsen småkoka i ca 10 minuter, smaka av med honung, salt och peppar.
Låt pastan rinna av genom ett durkslag.
Blanda ner pastan i såsen och strö över basilika och riven parmesan och lite olivolja.
För ännu fler inspirerande tips och goda recept, välkommen in här och lär dig mer om pasta här.
Fyll ditt hem med en varm italiensk känsla. Testa en ny pastarätt redan idag och fler goda recept hittar du här: