Så skapar du goda mackor med touch av medelhavsköket – 4 recept

I ANNONSSAMARBETE MED ZETA

Smoothies och juicer i all ära, men längtar inte du också bara efter riktigt goda mackor ibland? Klassiska favoriter som passar både till vardag och fest – och går att variera i oändlighet. Läs mer om hur du med nya läckra pålägg och inspiration från medelhavsköket kan göra dina mackor ännu godare.

Kan olivolja bli bredbar och passa på smörgås? Fernando Di Luca, grundare av varumärket Zeta och mannen som tog olivoljan till Sverige, bestämde sig för att försöka eftersom svenskarna älskar sina mackor. Drömmar är till för att uppfyllas och våren 2018 introducerades Zeta BreOliv original för svenskarna. Det är ett helt nytt slags vegetabiliskt bredbart fett av bara fyra ingredienser: 72% extra jungfruolivolja, 18% fett från shea, vatten och salt.

Med BreOliv bygger vi en bro mellan två världar – Medelhavskökets smakrika olivolja möter Nordens uppfinningsrika macktradition. BreOliv, med sin tydliga olivsmak, passar dig som gillar en smakrik olivolja. Den är mjuk och bredbar direkt från kylen, fungerar bra till röror av olika slag och går fint att baka med. Runt medelhavet är olivoljan en självklar del av matkulturen vid dagens alla måltider, men i Sverige är många inte lika vana vid en alltför kraftig olivsmak. Därför lanserar nu Zeta en väsentligt mildare variant, BreOliv Mild, som passar fint på mackor med klassiska, svenska pålägg.

BreOliv Mild innehåller precis som originalet 72 % olivolja, fett från shea samt lite vatten och salt. Skillnaden är att i BreOliv Mild är en del av extra jungfruolivoljan utbytt mot olivolja för att ge produkten en mildare och mjukare smak.

Prova gärna de olika sorterna av BreOliv och hitta din favorit! Här bjuder vi på fyra goda recept för den perfekta mack-upplevelsen.

Baguette på surdeg med BreOliv, krämig mozzarella och söta ugnsbakade tomater.

Perfekt till helgens utflykt. En fräsch och mättande macka som hela familjen kommer att älska.

Ingredienser 1 macka:

  • 8-10 körsbärstomater
  • Zeta BreOliv eller Zeta BreOliv Mild
  • 1 bit baguette, ca 20 cm
  • 1/2 frp Zeta Mozzarella, italiensk
  • basilika
  • flingsalt
  • nymald svartpeppar

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Halvera körsbärstomaterna och lägg i en ugnsfast form.
  • Ringla över olivolja, salt och nymald svartpeppar. Rosta ca 20–25 minuter tills de får lite färg.
  • Dela baguetten på längden och bre på BreOliv.
  • Bryt över mozzarellan.
  • Lägg på tomater och basilika.
  • Salta och peppra lätt.

Knäckemacka med italienska smaker

Enkelt och gott till frukost – starta dagen på bästa sätt med denna klassiska macka i ny smakrik tappning.

Ingredienser 1 macka:

  • 1 skiva surdegsknäckebröd
  • Zeta BreOliv eller Zeta BreOliv Mild
  • 2-3 körsbärstomater, skivade
  • 4-5 tunna skivor Zeta Grana Padano 16 mån
  • färsk oregano eller färsk basilika
  • flingsalt
  • nymald svartpeppar

Så här gör du:

  • Bre BreOliv på brödet.
  • Lägg på tomatskivorna och toppa med tunna skivor av Grana Padano.
  • Salta lätt och peppra.

Brunchmacka på danskt rågbröd med BreOliv, rökt lax och mascarponekräm med pepparrot.

Festlig macka som är perfekt till brunchen – och såklart alla andra tillfällen. Supergod med en härlig röra som garanterat kommer imponera på gästerna.

Ingredienser 1 macka:

  • 1 frp Zeta Mascarpone
  • 4 msk pepparrot, finriven
  • Flingsalt och nymald svartpeppar
  • Zeta BreOliv eller Zeta BreOliv Mild
  • 1 skiva danskt rågbröd, osötat
  • 25 g babyspenat
  • 1 skiva kallrökt lax
  • nymalen svartpeppar, nymald
  • 1 citronskiva
  • finhackad gräslök och/eller dillvippa

Så här gör du:

  • Rör ihop mascarpone med riven pepparrot och smaka av med salt och peppar. Krämen räcker till 4 mackor.
  • Bre BreOliv på brödet.
  • Stek spenaten mycket hastigt i lite BreOliv, bara så bladen mjuknar lite.
  • Lägg det på bröden och klicka på mascarponekrämen.
  • Toppa med en skiva lax och en citronskiva.
  • Peppra och strö över hackad gräslök och/eller en dillvippa.

Matig macka med grillad aubergine och edamamekräm

Mättande och otroligt god macka, perfekt till lunch eller kanske middag? Njut av en macka med fräsch bönkräm med BreOliv, edamamebönor och citron, toppad med aubergine och italiensk hårdost.

Ingredienser 1 macka:

  • 250 g frysta edamamebönor, tinade
  • 50 g Zeta BreOliv eller Zeta BreOliv Mild
  • 1 dl Zeta Grana Padano 16 mån, finriven
  • 1 citron, finriv det yttersta skalet
  • 2 msk citron, saft
  • 1 aubergine
  • Zeta Extra jungfruolivolja Classico
  • 1 skiva ljust surdegsbröd, rostad
  • 2 salladsblad
  • flingsalt
  • nymald svartpeppar

Till dekoration

  • späda salladsblad
  • Zeta Grana Padano 16 mån, riven

Så här gör du:

  • Mixa edamamebönor, BreOliv, ost och citron till edamamekrämen och smaka av med salt och peppar. Röran räcker till 4 mackor.
  • Skär auberginen i skivor på längden, ca 5 mm tjocka.
  • Pensla skivorna med olja och grilla i grillpanna ett par minuter på var sida och salta lätt.
  • Bre BreOliv på brödet.
  • Lägg på salladsbladen. Klicka på edamamekrämen och toppa med 1–2 skivor grillad aubergine.
  • Dekorera med späda salladsblad, salta och peppra lätt.
  • Strö över finriven ost.

BreOliv & BreOliv Mild hittar du på Ica, Coop, Hemköp, Citygross samt Mathem. Priset för en ask, 200 g, är ca 45 kronor.

Fler goda och inspirerande recept på mackor med BreOliv hittar du här och vill du läsa mer om BreOliv & BreOliv Mild kan du göra det här.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras