3 sätt att träna din hjärna genom pussel och spel

Ju äldre man blir desto mer avtar ens kognitiva färdigheter. Därför är det viktigt att man tränar sin hjärna regelbundet. Mycket forskning tyder på att fysisk träning är ett bra sätt att träna hjärtan på, men man behöver inte aktivera kroppen för att träna hjärnan. Pussel och spel kan också vara ett bra sätt att aktivera och träna hjärnan på.

Precis som vi inte kan förvänta oss att bygga muskler och bibehålla dessa genom att gymma i några månader och sen sluta kan vi inte förvänta oss att vår hjärna ska förbli tränad genom att spela några spel. Det krävs regelbunden träning. Nedan går vi därför igenom 3 sätt du kan variera mellan för att träna din hjärna genom pussel och spel.

  1. Spela schack

Schack är ett spel som funnits i århundranden och som är älskat bland människor världen över. Förutom den underhållning spelet ger innebär schack också en intensiv intellektuell utmaning som är väldigt bra för ens sinne. Forskare har också funnit bevis på att schack kan bidra till minskad risk för kognitiv nedgång vid åldrandet. Detta gäller inte endast för det klassiska brädspelet, men också genom schack online. Således kan man exempelvis spela casino och välja att träna hjärnan genom en omgång schack istället för genom en spelautomat.

  1. Lös korsord

Korsord kan vara ett utmärkt sätt att fördriva tiden. Om du är en av de människor som älskar att lösa korsord kommer du bli glad över det faktum att korsord också är bra för hjärnan. Detta då korsord bidrar till förbättrandet av ens verbala förmåga samtidigt som det tvingar hjärnan att vara skarp och tänka mycket. Korsord kräver också en hel del kreativitet, vilket säkerligen alla vet är något som aktiverar hjärnan, åtminstone den högra halvan. Korsord blir således en slags träning, men istället för fysisk träning för din kropps välmående blir det träning för hjärnan.

  1. Lägg pussel

En tredje övning som är bra för både högra och vänstra hjärnhalvan är pussel. Pussel kräver nämligen logiskt tänkande och kreativitet, men även lite fingerkänsla. Dessutom är det ett fantastiskt sätt att fördriva tiden på, och om man önskar kan man alltid göra det tillsammans med vänner eller familjemedlemmar. En annan fördel med pussel är att det finns ett så stort utbud av olika varianter, så du lär knappast aldrig bli trött på det. Som vi tidigare varit inne på räcker det inte att lägga pussel en gång eller två för att hjärnan ska kunna bibehålla dess kognitiva förmågor. Regelbunden träning är ett måste för en hälsosam hjärna.

Sammanfattningsvis…

Man kan alltså säga att schack, korsord och pussel är 3 utmärkta verktyg för att träna sin hjärna. Förutom att man får hjärnan att arbeta lite hårdare än vad den kanske är van vid är alla ovan nämnda övningar oerhört underhållande. De går alla att spela själv eller tillsammans med en datormekanik, alternativt tillsammans med sina vänner och/eller familjemedlemmar. Förutom att aktivera sin hjärna och träna den får man dessutom underhållning och ett fridfullt sinne på köpet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.