Helgen 27-29 september 2024 samlas över 35 000 taggade löpare på startlinjen för Lidingöloppets 60-loppsjubileum. Är du en av alla? Här ger orienteringsvärldsmästaren Emil Svensk dig sina 10 bästa tips inför Lidingöloppet, fysiska som mentala.
Intresset för lopp är enormt stort och löpartrenden bubblar, inte bara för elitlöpare som Emil Svensk – orienteringsvärldsmästaren med flera topplaceringar och därmed påsamlade tips inför Lidingöloppet. Över 35 000 deltagare är anmälda till start helgen 27-29 september 2024, över 30% fler mot i fjol.
”Den tydligaste tillväxten ser vi i de yngre åldrarna till det mest klassiska loppet 30 km. Målgruppen 18-30 har ökat med 65 % för kvinnor och 61 % för män jämfört med 2023, och om man tittar på de allra yngsta 18-24 är ökningen än mer dramatisk med 88 % för kvinnor respektive 92 % för män. En riktig folkfest med adrenalinfyllda lopp väntar”, enligt Lidingöloppets pressmedelande.
Så hur gör du för att ta dig an loppet med bästa möjliga prestation och känsla? Lidingöloppets ambassadör Emil Svensk, en terränglöpare av världsklass, har samlat på sig många bra tips inför Lidingöloppet. Han är tredubbel världsmästare i orientering och de senaste två Lidingöloppen har han slutat trea och fyra totalt på 30 km. Svensk har sprungit i terräng och skog sedan barnsben, och ligger på runt 17 mil löpning i veckan i snitt året runt. Emil är dessutom nybliven silvermedaljör på EM i Ungern.
“Lidingöloppet är en skitrolig tävling. Jag är van att springa ensam i skogen, så det blir en härlig kontrast med mycket folk som hejar längs banan. Det är verkligen ett lopp man minns. Jag har fått slita sista kilometerna med krampkänningar i baksidorna båda åren. Det är lätt att man känner sig fräsch hela vägen fram till sista kilometerna och sen blir riktigt slut oavsett tempo”, säger han.
Här ger Emil dig sina bästa tips inför Lidingöloppet. Vad som är bra att tänka på för att du ska kunna prestera så bra som möjligt och njuta av löpfesten sista helgen i september.
10 tips inför Lidingöloppet från Emil Svensk
1. Under den sista perioden innan loppet är det ingen idé att försöka trycka in träningspass du inte hunnit med tidigare. Det ger bara ökad skaderisk och att du kommer till startlinjen med trötta ben och kropp.
2. Släpp istället upp träningen sista veckan med någon extra vilodag för att komma återhämtad och redo till start.
3. Mentalt så måste man förbereda sig för att det kommer vara både jobbigt och lätt under loppets gång, men oavsett hur det känns så spring vidare med målet som sikte. När det känns som jobbigast, fokusera på ett steg i taget och fortsätt framåt. Sätt upp små delmål som du kan längta till, till exempel nästa energistation eller nästa utförsbacke.
4. Dagen innan loppet handlar mest om att samla kraft för det som komma skall. Gör det du brukar och är van att göra inför lopp. Om du normalt sett gillar att jogga ett kortare distanspass så är det en bra idé för att hålla igång kroppen.
5. Kostmässigt rekommenderar jag att man äter ungefär som man brukar, men med lite mer kolhydrater än vanligt. Chansa inte på kost som du inte är van vid, då kan det stöka till det under loppet.
6. Se till att fylla på med vätska, gärna sportdryck redan innan loppet för att ha en god vätskebalans vid start. Ta också gärna en gel strax innan start.
7. Fyll på med gels och sportdryck kontinuerligt under loppet, oavsett om du är törstig eller inte. Du behöver fylla på med energi för att orka.
8. Tänk på att springa med lite marginal de första två milen, till Grönsta Gärde, för att spara dig lite inför den sista tuffa milen.
9. Efter två mil blir det jobbigt nästan oavsett tempo tidigare i loppet. De riktigt tuffa backarna kommer så pass sent i loppet så då finns det inte så mycket att hålla igen på.
10. Försök att njuta så mycket du kan och orkar av den vackra banan och det härliga evenemanget! Lidingöloppet är något alldeles extra.
Tack för bra tips inför Lidingöloppet Emil och lycka till du som springer!