10 hälsofördelar med potatis och recept på gott du kan laga

hälsofördelar med potatis

* Annons om hälsofördelar med potatis för Svensk Potatis *

Potatisen är en råvara som haft oförtjänt dåligt rykte, till stor del på grund av okunskap om alla fantastisk hälsofördelar och goda rätter du kan laga av ”knölen”, men nu vänder vi trenden. Här djupdyker vi i ämnet tillsammans med Svensk Potatis och bjuder dig på två smarriga recept.

Dieter och kosttrender kommer och går, men hälsofördelar med potatis består. Ordvitsar åsido, potatis är en råvara med många positiva egenskaper som du kan läsa mer om längre ner, vilket allt fler får upp ögonen för. Länge har lågkolhydratkost och allmän rädsla för näringsämnet varit vanligt. Många har därför undvikit potatis som är rik på just kolhydrater, men de senaste 5 åren har konsumtionen legat stabil och nu vänder trenden enligt Potatisrapporten, en unik undersökning som genomförts sedan 2017 för Svensk Potatis.

”Trenden är ett ökat intresse för potatis”

– Trenden är ett ökat intresse för potatis. Rapporten visar att vi vill testa nya potatissorter och tillagningssätt. Hela 18 procent uppger att de kommer att konsumera mer potatis, säger AnnaKarin Hamilton som är VD för Svensk Potatis .

hälsofördelar med potatis

Dessutom kan vi inte klassa alla kolhydrater lika. Medan frukt och grönsaker i huvudsak består av enkla sockerarter som glukos och fruktos, vilka relativt snabbt bryts ner till glukos, består kolhydrater i potatis i huvudsak av stärkelse – stora molekyler som inte bryts ner av kroppens enzymer förrän efter värmebehandling. Dessutom finns det så många fler hälsofördelar med potatis.

”Potatis är en av våra nyttigaste baslivsmedel”

– Potatis är en av världens mest populära råvaror och också en av de nyttigaste. Dessutom väldigt bra basmat som är gott till det mesta, men försök att hitta SMAK-märkt potatis för bästa kvalitet, säger Julia Waara, marknadsansvarig Svensk Potatis.

Näringsvärde per 100 gram potatis:

 • cirka 80 g vatten
 • 17,6 g kolhydrater
 • 2,1 g protein
 • 0,1 g fett
 • 7 mg kalcium
 • 0,6 mg järn
 • 53 mg fosfor
 • 76 kcal energi

hälsofördelar med potatis

Vi ska inte heller glömma bort skalet! Även om det för många är en självklarhet att ta bort det innan man äter potatisen, så finns det faktiskt sällan någon anledning att göra det. Skalet är nämligen fullt av antioxidanter men även är rikt på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin, fler hälsofördelar med potatis hittar du här.

10 hälsofördelar med potatis

1. Energi. Potatisen är en förträfflig källa till kolhydrater, vilket gör att du orkar med både vardagen och träningen. Större delen av kolhydraterna från potatisen bryts ned i kroppen och blir till glukos, och detta lagras sedan i levern och i musklerna och fungerar som energi vid fysisk aktivitet och för hjärnans funktion.

2. Billigt. I rådande tider när matpriserna är höga är potatis något av det smartaste du kan välja, speciellt om du dessutom tränar och behöver äta stora mängder för att kunna prestera och må bra. Potatis är en prisvärd råvara med tanke på hur mycket näring och mättnad den ger.

3. Miljövänligt. Eftersom potatisodlingar finns i vår närhet här i Sverige så behöver potatisen inte transporteras långt, och därmed minskar miljöpåverkan.

4. Bra för magen. Då potatisen är glutenfri och lättsmält så minimeras magproblemen. Potatisen är alltså ett utmärkt livsmedel för dig som har känslig mage.

5. Bra hjärnbränsle. Även om många i dag väljer bort snabba kolhydrater, och potatis liksom andra rotfrukter innehåller mycket kolhydrater, så bör man tänka på att hjärnan behöver cirka 100 gram glukos per dag för att fungera. Och jämfört med till exempel pasta så är potatis ett väldigt bra alternativ, tack vare sina många fördelar.

6. Mättnad. I potatis finns både gott om fibrer och vatten som ger en behaglig mättnadskänsla, utan att göra magen orolig. Dessutom är potatisen glutenfri och passar därför perfekt för de flesta.

7. Lågt kaloriinnehåll. Förutom att potatisen är mättande, näringsrik och energigivande så är den även nästintill fettfri – till 99,9 procent. Med andra ord, ett bra val för dig som vill minimera kaloriintaget.

8. Rikt på järn. De flesta vet hur viktigt järn är, och potatis kan faktiskt hjälpa till när du vill få i dig mer järn. Potatis täcker nämligen 11,1 procent av kvinnors dagliga järnbehov, och 20 procent av männens. Om du tränar mycket kondition är det viktigt att få i sig tillräckligt med järn för att hålla energinivån uppe, eftersom järn transporterar syre från lungorna till vävnaderna i kroppen.

9. Rikt på C-vitamin. Potatisen är även en bra källa till C-vitamin, och en portion kokt potatis täcker hela 20 procent av det dagliga behovet. C-vitamin är en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. När du tränar hårt kan C-vitamin även bidra till att immunförsvaret fungerar normalt.

10. Smaken. Självklart är potatisen inte bara nyttig, utan även god – och den kan varieras i all oändlighet. Ät den kokt, stekt, ugnsbakad, tillaga pommes eller mos. Potatisen kan användas till väldigt många maträtter, vilket gör att den passar de flesta.

Varierat och gott du kan laga av potatis

Potatis finns både i flera olika sorter och är en råvara du kan tillaga på väldigt många olika sätt. Du kan alltså inte tröttna om du testar det breda utbudet av ”knölar” och recept.

”49% ökning av nya tillagningssätt”

Även om vanlig kort potatis fortfarande är en överlägsen vinnare visar Potatisrapporten att allt fler vågar testa nya tillagningssätt. Potatis kan inte bara användas till huvudrätter, utan passar lika bra till för- och efterrätter, några goda exempel hittar du här.

Potatissoppa med oststänger

Ingredienser:

 • 500 g mjölig potatis
 • 300 g fast potatis
 • 1 l vatten
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 1 krm muskotnöt, riven/malen
 • Salt
 • Svartpeppar
 • 1 dl grädde
 • 2 äggulor

Gör så här:

 1. Skala och dela den mjöliga potatisen i bitar. Koka potatisen tillsammans med buljongtärningen i 6 dl vatten.
 2. Skala den fasta potatisen och dela den i mindre ätstora bitar. Koka potatisen samtidigt som den mjöliga potatisen men i separat gryta med 4 dl vatten.
 3. Låt de båda grytorna med potatis koka cirka 15 minuter eller något längre tills potatisen är mjuk.
 4. Mixa eller vispa den mjöliga potatisen tillsammans med kokvattnet till en lös pure.
 5. Häll ner den mixade soppan i grytan med de fasta potatisbitarna och dess kokvatten. Krydda med riven alt malen muskotnöt. Smaka av med salt och svartpeppar.
 6. Blanda grädde och äggulor i en skål. Strax innan servering rörs äggblandningen försiktigt ner i soppan.

Mandelkaka med potatis

Ingredienser:

 • 700 g kokt kalla potatis, skalad (ca 850 g rå potatis med skal)
 • 170 g sötmandel
 • 26 g bittermandel
 • 30 g matfett
 • 6 ägg
 • 1½ dl socker
 • ½ krm saffran

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200°C.
 2. Smörj och bröa en slät rund form á 1,2 – 1,5 liter med löstagbar kant.
 3. Mal eller finhacka sötmandel och bittermandel.
 4. Riv eller pressa potatisen fint.
 5. Smält smöret.
 6. Vispa samman ägg och socker.
 7. Blanda ner den malda mandeln, saffran och den rivna potatisen.
 8. Häll smeten i formen.
 9. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.

Smaklig spis!

För fler goda recept, en helt ny kokbok och mer intressant läsning om hälsofördelar med potatis – välkommen till Svensk Potatis hemsida!

Om Svensk Potatis

Svensk Potatis främsta uppgift är att stimulera produktion av kvalitetspotatis, genom ett aktivt kontroll- och utvecklingsarbete. I samarbete med myndigheter, konsumentorganisationer, forskare, producenter och handel skapar vi kvalitetsnormer för bedömning av matpotatisens kvalitet och lämplighet som livsmedel – SMAK-märkning. Svensk Potatis AB ägs av Stiftelsen Potatisbranschen, där representanter från potatisproducent till handel och konsumentled arbetar tillsammans för att producera, skapa intresse och efterfrågan samt tillhandahålla kvalitetspotatis.

Källa: Livsmedelsverket och Svensk Potatis

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.