Räds icke för vegetariska alternativ till söndagsmiddagen! Här bjuder vi på oliv- och kikärtsbiffar med krämig aioli. Riktigt lyxiga vegobiffar som saknar både gluten och mjölk.
Extra bra är det att använda ekologiska produkter så gott det går. Ännu bättre blir maten i gjutjärnsgrytor och pannor för att få extra tillskott av järn i maten, men även för att det är hållbara produkter över en livstid.
Detta behövs för 4-5 portioner:
800 gr Kokta kikärtor
130 gr Kalamataoliver, urkärnade
130 gr Finrivna morötter
2 st Vitlöksklyftor, medelstora
4 gr Röd chili, mediumstyrka
1 st Ägg (som du kan utesluta, ta då lite mer maizena)
1,5 msk Maizena majsstärkelse
1,5 msk Curry
1/2 tsk Salt
Glutenfritt ströbröd till panering.
Rapsolja till stekning.
Gör så här:
1. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Hacka vitlöken, oliverna och chilin fint.
2. Häll sedan allt i en matberedare och kör runt lite tills allt är mosat. Endel av kikärtorna ska vara grovhackade
3. Blanda i salt, curry, majsstärkelse till en bra smet och forma till små bollar. Rulla i ströbröd och platta ut dem så de blir ca 1 cm tjocka.
4. Stek biffarna i rapsolja ca 3 min på varje sida. Du ska ha medelvärme på plattan.
Servera med en fräsch grönsallad, hasselbackspotatis alt. klyftpotatis och en klick krämig aioli.
Ät och njut!