Nyttigaste glassen – yoghurtglass eller vanlig glass?

Nyttigaste glassen - yoghurtglass eller vanlig glass?

Sommaren närmar sig och med den svalkande stunder i solen med en god glass. Fika med fokus på framför allt njutning, men för dig som av en eller annan anledning är intresserad av vad glassen innehåller – vad ska du välja med tanke på hälsan? Yoghurtglass eller vanlig glass? Vilken är nyttigaste glassen? En fråga som vår bloggare Gianna Troyse besvarar här.

Yoghurtglass eller frozen yoghurt har blivit väldigt populärt och många hävdar att det är ett nyttigare alternativ till glass. Men hur mycket äter du och vad toppar du glassen med? Något som är lätt att glömma bort när du köper en ”nyttigare yoghurtglass”. Som tillbehör till yoghurtglass/frozen yoghurt finns ofta allt från godis, till kakor, nutella, maränger och strössel. Detta kan många gånger vara avgörande för glassens totala näringsinnehåll.

Informationen som följer är från Sierra de Goldsmith, Leg dietist. Vi tänker att det ger en bra bild av hur det egentligen ligger till med yoghurtglass i jämförelse med vanlig glass, i det här fallet mjukglass.

Yoghurtglass eller vanlig glass – vilken är nyttigaste glassen?

Namnet ”Frozen Yoghurt” eller yoghurtglass är ett namn som säljer, helt klart. Skillnaderna mellan det och glass är relativt stora, framför allt när det kommer till mängden tillsatt socker. Den största skillnaden ligger i att produkten är yoghurtbaserad till skillnad från den vanliga mjukglassen som är gräddbaserad. Frozen yoghurt innehåller därför mindre fett än vanlig glass som innehåller mestadels grädde. Överlag är därför fetthalten låg, proteinmängden är ungefär likadan som i vanlig mjölk och kolhydratsmängden varierar beroende på om den är sötad med vanligt socker eller sötningsmedel. Oftast används sorbitol och aspartan men, även lite socker och/eller fruktos.

För att visa på skillnaden ser du nedan näringsinnehållet för tre yoghurtglassar. En sötad med främst sötningsmedel, en med socker samt en socker- och laktosfri variant. Sedan ser du näringsinnehållet för en mjukglass/vanlig glass.

– Frozen yoghurt med sötningsmedel / 100 g (Triumf): Energi: 95 kcal, Protein: 3 g, Kolhydrater: 20 g, Varav sockerarter: 7,7 g (varav 5,6 g laktos), Fett: 0,5 g. Sorbitol, aspartam och socker som sötning.

– Frozen yoghurt, socker- och laktosfri / 100 g (Triumf): Energi: 90 kcal, Protein: 3,1 g, Kolhydrater: 18 g, Varav sockerarter: 6,7 g, Fett: 0,5 g. Sorbitol, aspartam och fruktos som sötningsmedel, tillsatt laktas för att bryta ner laktosen.

– Frozen yoghurt med socker /100 g (Triumf): Energi: 120 kcal, Protein: 2,8 g, Kolhydrater: 25 g, Varav sockerarter: 23 g, Fett: 0,5 g. Socker som tredje ingrediens (efter skummjölk och vatten).

– Mjukglass / 100 g (Triumf): Energi: 190 kcal, Protein: 3,6 g, Kolhydrater. 22 g, Varav sockerarter: 18g (varav 7 g laktos), Fett: 10 g

Summering är att proteinhalten är i princip den samma vare sig du äter en mjukglass eller yoghurtglass. Fetthalten och totala mängden kalorier är större i mjukglass. Mängden kolhydrater och socker varierar, men tänk på att beräkningarna bara gäller glassen i sig – inte topping och tillbehör.

Vi kan se att yoghurtglass /frozen yoghurt är något nyttigare än glass om du vill dra ner på socker, fett och totala kaloriinnehållet, men att ”nyttigheten” även beror på vilken mängd du äter och vilka tillbehör du väljer. Ännu en parameter att ta med är hur OFTA du äter glass. Att njuta av en stor mjukglass en gång i veckan, oavsett innehåll, kan vara minst lika hälsosamt som att äta yoghurtglass med bär varje dag. Vad som är livskvalité för dig kan bara du avgöra!

Text: Gianna Troyse och Anna Lissjanis

Fakta: Gianna Troyse. Följ gärna Milomir Stevanovic och Gianna Troyses inspirerande blogg här.

Skriv ut recept
Nyttigaste glassen - yoghurtglass eller vanlig glass?
Nyttigaste glassen - yoghurtglass eller vanlig glass?
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Efterrätt
Portioner
måltid Efterrätt
Portioner
Nyttigaste glassen - yoghurtglass eller vanlig glass?
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras