Mustig böngryta med ajvar – veckans vegorecept

Vad sägs om en mättande, smakrik, god, klimatsmart och näringsrik gryta till middag? Det kan du få med Ulrika Davidssons recept på veganska böngryta med ajvar.

En mättande, nyttig och god veganska böngryta med ajvar är en rekommenderad rätt  till din vegetariska matsedel. Aldrig har det varit så trendigt att äta köttfritt och viktigt med tanke på vår miljö. Och även om du inte är vegan eller vegetarian på heltid gör det stor skillnad att få in ett par vegetariska måltider i veckan, men ibland är det inspirationen på vad vi ska laga som saknas.

Flera smarriga recept får du i kostprofilen och författaren Ulrika Davidssons nya bok 66 Day Challenge.  Perfekt för dig som vill ha någon att ”hålla i handen” under 66 dagar för att hitta nya, goda vanor. Boken är fullmatad med kostplaner, recept och övningar för 66 dagar. Recepten är enkla att laga och håller blodsockret på en låg nivå. Mättande och näringsrika, utan att tumma på smaken.

Inför veckans Meatfree Monday-middag, eller vilken dag som helst då du önskar något mättande, gott och näringsrikt – prova Ulrikas böngryta med ajvar.

Mustig böngryta med ajvar

Ingredienser, 2 portioner:

  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 sötpotatis
  • 1/4 aubergine
  • 1/2 zucchini
  • 1/2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 krm örtkrydda
  • 115 g kokta svarta bönor (1/2 burk á 400 g)
  • 50 g champinjoner
  • 1/4 blomkålshuvud
  • 1/2 paprika
  • 1 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1/2 dl ajvar relish
  • 200 g krossade tomater
  • 2 msk hackad färsk gräslök
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 1 msk sweet chilisås

Dekoration

  • gräslök
  • citronskivor

Gör så här:

  1. Skala lök, vitlök och sötpotatis. Hacka lök och vitlök.
  2. Skär sötpotatis, aubergine och zucchini i mindre bitar och bryn i en stekpanna eller gryta med olja, lök och vitlök några minuter. Strö på salt, peppar och örtkrydda.
  3. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Ansa och skiva champinjonerna och skär ut små blomkålsbuketter. Kärna ur paprikan och skär den i mindre bitar. Lägg champinjoner, blomkål och paprika i stekpannan och stek några minuter.
  4. Tillsätt vatten, smulad buljongtärning, ajvar och krossade tomater. Låt sjuda 10 minuter.
  5. Tillsätt bönor, örter och sweet chilisås.
  6. Smaka av grytan med kryddor och servera. Dekorera gärna med gräslök och citronskivor.

Skriv ut recept
Mustig böngryta med ajvar
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner
portioner
Portioner
portioner
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Skala lök, vitlök och sötpotatis. Hacka lök och vitlök.
  2. Skär sötpotatis, aubergine och zucchini i mindre bitar och bryn i en stekpanna eller gryta med olja, lök och vitlök några minuter. Strö på salt, peppar och örtkrydda.
  3. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Ansa och skiva champinjonerna och skär ut små blomkålsbuketter. Kärna ur paprikan och skär den i mindre bitar. Lägg champinjoner, blomkål och paprika i stekpannan och stek några minuter.
  4. Tillsätt vatten, smulad buljongtärning, ajvar och krossade tomater. Låt sjuda 10 minuter.
  5. Tillsätt bönor, örter och sweet chilisås.
  6. Smaka av grytan med kryddor och servera. Dekorera gärna med gräslök och citronskivor.

Gillar du denna böngryta rekommenderar vi även dessa recept:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras