Lätt som en – halloumipytt!
Måndag innebär som vanligt att vi bjuder på ett läckert Meat Free Monday-recept, idag en halloumipytt med äpple- och senapskräm från Tuvessonskan.se. Ett smidigt vardagsrecept som går att variera efter vad som är i säsong och vad du har hemma. Här rostade morötter, potatis och blomkål tillsammans med olivolja, serverat med en senaps- och äppelkräm. Använd dig av de rotfrukter du har hemma och även svamp passar bra i.
Om du har en varmluftsugn – passa på att köra två plåtar åt gången så räcker det till många personer och/eller matlådor.

Portioner |
Ingredienser
- 4 st morötter
- 10 st potatisar
- 1 st blomkålshuvud
- 2 dl crème fraîche
- 1 st grönt äpple
- 3 tsk grovkornig senap
- 200 g halloumi
- 1 krm salt och peppar
- 1 knippe persilja
- 2 msk olivolja
- 1 tsk ev. citron, honung, chiliflakes
Ingredienser
| ![]() |
Instruktioner
- Plåten: Sätt ugnen på 225°. Dela potatis, morot och blomkål i munsbitar och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringa över olja, salta och peppra och placera i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Rör runt efter ca 20 minuter för en jämnare stekning.
- Såsen: Skala äpplet och riv grovt. Krama ur så mycket vatten du kan direkt med händerna från äpplet och blanda sedan med crème fraîche, senap och salt och peppar. Om du vill ha såsen lite sötare är det gott att ha i en tesked flytande honung. Ställ kallt fram till servering.
- Stek halloumin i mindre bitar i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills att den är gyllenbrun runt omkring. När rotfrukterna är klara placerar du den stekta halloumin ovanpå och klipper över rikligt med färsk persilja. Servera med senapssåsen och eventuellt några klyftor citron, lite chiliflakes för extra hetta och stora kokta vita bönor för extra protein.
Receptanteckningar
Att äta vegetariskt är både enkelt och gott. Smaklig måltid!
Recept och foto: Tuvessonskan.se
Text: Anna Lissjanis