Vilken är den bästa träningen?

Vilken är den bästa träningen?

Fria vikter eller maskiner. Vad är egentligen bäst?

Träning med maskiner
Är du ny på gymmet så är det inte speciellt osannolikt att du gärna väljer maskiner till en början. De känns spontant som ett lättare och mindre komplicerat alternativ och den låsta rörelsebanan ställer mindre krav på teknik. Av samma anledning är det vanligtvis också lättare att belasta tungt i en maskin. Det här gör dock att de mindre, stabiliserande musklerna inte sätts på prov och således utvecklas dessa inte optimalt genom maskinträning. Eftersom du enbart tränar precis samma rörelsebana och vinkel så blir du därmed bara stark i just den. Om du i andra situationer hamnar utanför denna, där du inte är lika stark riskerar du att skada dig då du inte har styrka i den ledvinkeln. Det här skulle potentiellt sett kunna ske om du tränar upp dig i maskiner och blir väldigt stark i en vinkel – för att sedan gå över till fria vikter där andra krav ställs. Risken är då att du lastar på tunga vikter som du inte kan hantera om du hamnar i andra positioner än där du är van.

►Styrkeövningen alla borde utföra

Fördelar med maskiner

– Enklare att utföra
– Tack vare mindre krav på tekniken enskilda rörelser enklare överbelastas
– Tillåter dig att belasta mer när du är trött och har svårare att kontrollera rörelse

Nackdelar med maskiner
– Onaturlig och låst rörelsebana
– Gör dig bara stark i en vinkel
– Passar inte alla personer. Korta eller väldigt långa personer kan inte utföra alla maskiner på grund av dess konstruktion

Träning med fria vikter
Med fria vikter inkluderas här hantlar, skivstänger och kettlebells. Dessa redskap tillåter dig att utföra rörelser i alla riktningar och själv välja vinkel du arbetar i. När du tränar med fria vikter ställs det betydligt högre krav på kontroll och stabilitet, vilket gör att bål och andra stabiliserande muskler får arbeta avsevärt mer. Styrkan du utvecklar med den här typen av träning har också mer överförbarhet till övriga livet gällande rörelsemönster. Rörelser med fria vikter är dock mer komplexa och tar längre tid att lära sig korrekt. Lastar du på för mycket vikt kan du också skada dig då du blir mer utsatt i rörelser med fria vikter.

►7 anledningar till varför du ska marklyfta

Fördelar med fria vikter
– Naturliga och fria rörelser
– Gör dig stark i alla rörelseplan
– Tränar de stabiliserande musklerna effektivare
– Passar alla oavsett längd 
– Tränar fler muskler i en och samma övning
– Ställer avsevärt större krav på bålstabiliteten än maskiner

Vilken är då den bästa träningen?
Du blir bra på det du tränar, som du säkert känner till. Och de flesta av oss har onekligen mer nytta av träning med fria vikter sett till hur vi rör oss i vardagen. Dessutom får du en mer komplett träning i jämförelse med maskinträning. Det sistnämnda behöver dock inte vara fel, utan kan vara ett inslag i dina pass som variation eller när du vill kunna ta i och slippa tänka på tekniken lika mycket. Övningar med fria vikter går dock lättare att justera och individanpassa, och tack vare sina möjligheter kring variation i olika rörelseplan måste det anses mer effektivt än maskinträning. 

►Följ oss på Facebook
►Följ oss på Instagram

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras