Havre är inte bara ett fantastiskt livsmedel till din frukostgröt, utan supergott i bakverk. Här hittar du ett underbart exempel från ”Baka Med Mig”-Vendela, i form av en havrebakelse med vit choklad i söta portionsformar.
Istället för att göra en stor kaka vill Vendela som bloggar på ”Baka Med Mig” inspirera till att bjuda dina gäster på en varsin liten form. Smeten är densamma, men det blir både mer personligt, kakan håller sig varm och du spar på disken. Och ett alldeles enastående recept inför dina festligheter hittar du här – Vendelas havrebakelse med vit choklad!
Vendelas havrebakelse med vit choklad
Ingredienser, ca 4 st:
1 dl mjöl
En nypa salt
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk snabbkaffe eller espressopulver
En nypa kanel
45 g smör
3/4 dl farinsocker (alt. motsvarande mängd annat sötningsmedel)
1 st ägg
1/2 tsk vaniljpulver
3/4 dl havregryn
50 g hackad vit choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj i4 st små format med smör och ställ på en plåt eller ett ugnsgaller.
2. Vispa ihop smör och socker till en fluffig, blek nyans. Vispa sedan ner ägg och vaniljpulver.
3. Blanda ihop och rör i alla torra ingredienser.
4. Vispa till en jämn smet och vänd sedan ner hackad choklad.
5. Fördela smeten i skålarna och jämna till ytan.
6. Grädda i mitten av ugnen 12-14 minuter, tills ytan är hård, krispig och gyllenbrun. Låt svalna lite och servera gärna med glass eller en klick grädde.
Vendelas havrebakelse med vit choklad
Ingredienser
- 1 dl mjöl
- 1 nypa salt
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk snabbkaffe
- 1 nypa kanel
- 45 g smör
- 3/4 dl farinsocker alt. motsvarande mängd annat sötningsmedel
- 1 st ägg
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 3/4 dl havregryn
- 50 g hackad vit choklad ev. sockerfri
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°. Smörj i4 st små format med smör och ställ på en plåt eller ett ugnsgaller.
- Vispa ihop smör och socker till en fluffig, blek nyans. Vispa sedan ner ägg och vaniljpulver.
- Blanda ihop och rör i alla torra ingredienser.
- Vispa till en jämn smet och vänd sedan ner hackad choklad.
- Fördela smeten i skålarna och jämna till ytan.
- Grädda i mitten av ugnen 12-14 minuter, tills ytan är hård, krispig och gyllenbrun. Låt svalna lite och servera gärna med glass eller en klick grädde.
Recept och bilder: Vendela som bloggar på ”Baka Med Mig”. Följ för fler läckra recept!