Recept i samarbete med Frebaco Kvarn
Trendiga maträtter kommer och går, men klassisk husman består. Däremot kan även våra älskade klassiker lyftas av en ny twist. Prova Paul Svenssons recept på smakrika vegetariska kåldolmar med en snabblagad sötsyrlig havresås, potatispuré och lingon så förstår du vad vi menar.
Att du helt eller delvis äter köttfritt behöver inte utesluta traditionell husmanskost, där vegetariska kåldolmar är ett gott exempel. Med rätt ingredienser och smaksättning blir dina kåldolmar precis lika bra som originalet, ja ännu bättre med tanke på att du även tar hänsyn till miljön. Serverade med en krämig potatispuré och lingon får du en lyxig gourmetmåltid passande vilken högtidsdag som helst, eller en lyxigare Meat Free Monday-middag?
Vegetariska kåldolmar
Ingredienser, 4 portioner:
- 400 g Frebaco Kvarn Svenskt Havreris
- 500 g vegofärs (formbar)
- 150 g champinjoner, rivna
- 1 st vitkålshuvud
- 2 dl umamibuljong (alt. grönsaksbuljong)
- 1 msk honung
- 5 kvistar färsk timjan
- 1 vitlöksklyfta
- 200 g lingon
- 50 g strösocker alt. sötströ
- salt
- svartpeppar
- smör, till stekning
Sötsyrlig havresås
Ingredienser:
- 1 dl Frebaco Kvarn Svenskt Havreris, förkokt
- 3 dl kåldolme sky
- 2 msk ättiksprit 12 %
- 1 kruka färsk persilja
- salt
- svartpeppar
Potatispuré
Ingredienser:
- 500 g mandelpotatis, skalad
- 100 g smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 2 msk rapsolja
Gör så här:
Kåldolmar
- Sätt ugnen på 120°.
- Skär loss rotfästet på vitkålen och spara.
- Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och lägg i vitkålen. Lyft blad efterhand som de trillar av huvudet och kyl. Försök få ut 12 blad.
- Strimla resterande av kålen och rotfästet. Sautera strimlad kål mjuk med vitlök i lite olja. Smaka av med salt.
- Svetta champinjonerna mjukt i en kastrull under lock. Låt svalna.
- Blanda vegofärs med ägg, kål, svamp, vitlök, hackad timjan och Havreris (hackat i mindre bitar). Smaka av med salt, kryddpeppar och svartpeppar.
- Forma blandningen till järpar på oljad plåt. Baka i ugn tills järparna fått en fast konsistens. Bryn sedan hastigt i stekpanna med lite smör.
- Vik in järparna i kålbladen och bind upp.
- Bryn kåldolmarna i en panna. Tag av från värmen och ringla över honung, slå på umamibuljong.
- Bräsera i ugn ca 20 minuter under lock, ös buljongen över kåldolmarna efter halva tiden. Tag ut och häll av skyn, spara skyn till havresåsen.
Havresås
- Stek havreriset krispigt i lite smör. Slå på ättika och sky. Låt sjuda hastigt och vänd upp med persilja.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Potatispuré
- Skala och sjud potatis försiktigt i lättsaltat vatten tills innertemperaturen är 97°.
- Pressa potatis och tillsätt smör och salt.
- Koka upp gräddmjölk och blanda med potatisen till en puré. Smaka av med salt och rapsolja.
Recept signerat Paul Svensson
Vegetariska kåldolmar med havresås, potatispuré och lingon
Ingredienser
- 400 g Frebaco Kvarn Svenskt Havreris
- 500 g vegofärs (formbar)
- 150 g champinjoner, rivna
- 1 st vitkålshuvud
- 2 dl umamibuljong (alt. grönsaksbuljong)
- 1 msk honung
- 5 st kvistar färsk timjan
- 1 st vitlöksklyfta
- 200 g lingon
- 50 g strösocker alt. sötströ
- 1 tsk salt smaka av
- 0,5 tsk peppar smaka av
- 2 msk smör till stekning
Instruktioner
- KÅLDOLMAR: Sätt ugnen på 120°. Skär loss rotfästet på vitkålen och spara.
- Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och lägg i vitkålen. Lyft blad efterhand som de trillar av huvudet och kyl. Försök få ut 12 blad.
- Strimla resterande av kålen och rotfästet. Sautera strimlad kål mjuk med vitlök i lite olja. Smaka av med salt.
- Svetta champinjonerna mjukt i en kastrull under lock. Låt svalna.
- Blanda vegofärs med ägg, kål, svamp, vitlök, hackad timjan och Havreris (hackat i mindre bitar). Smaka av med salt, kryddpeppar och svartpeppar.
- Forma blandningen till järpar på oljad plåt. Baka i ugn tills järparna fått en fast konsistens. Bryn sedan hastigt i stekpanna med lite smör.
- Vik in järparna i kålbladen och bind upp.
- Bryn kåldolmarna i en panna. Tag av från värmen och ringla över honung, slå på umamibuljong.
- Bräsera i ugn ca 20 minuter under lock, ös buljongen över kåldolmarna efter halva tiden. Tag ut och häll av skyn, spara skyn till havresåsen.
- HAVRESÅS: Stek havreriset krispigt i lite smör. Slå på ättika och sky. Låt sjuda hastigt och vänd upp med persilja.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- POTATISPURE: Skala och sjud potatis försiktigt i lättsaltat vatten tills innertemperaturen är 97°.
- Pressa potatis och tillsätt smör och salt.
- Koka upp gräddmjölk och blanda med potatisen till en puré. Smaka av med salt och rapsolja.
I receptet använder vi klimatsmart och näringsrikt Svenskt Havreris från Frebaco Kvarn. En ny produkt av havre från Västgötaslätten med mild, god smak och högt näringsinnehåll. Läs mer om produkten här.