KÅLDOLMAR: Sätt ugnen på 120°. Skär loss rotfästet på vitkålen och spara.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och lägg i vitkålen. Lyft blad efterhand som de trillar av huvudet och kyl. Försök få ut 12 blad.
Strimla resterande av kålen och rotfästet. Sautera strimlad kål mjuk med vitlök i lite olja. Smaka av med salt.
Svetta champinjonerna mjukt i en kastrull under lock. Låt svalna.
Blanda vegofärs med ägg, kål, svamp, vitlök, hackad timjan och Havreris (hackat i mindre bitar). Smaka av med salt, kryddpeppar och svartpeppar.
Forma blandningen till järpar på oljad plåt. Baka i ugn tills järparna fått en fast konsistens. Bryn sedan hastigt i stekpanna med lite smör.
Vik in järparna i kålbladen och bind upp.
Bryn kåldolmarna i en panna. Tag av från värmen och ringla över honung, slå på umamibuljong.
Bräsera i ugn ca 20 minuter under lock, ös buljongen över kåldolmarna efter halva tiden. Tag ut och häll av skyn, spara skyn till havresåsen.
HAVRESÅS: Stek havreriset krispigt i lite smör. Slå på ättika och sky. Låt sjuda hastigt och vänd upp med persilja.
Smaka av med salt och svartpeppar.
POTATISPURE: Skala och sjud potatis försiktigt i lättsaltat vatten tills innertemperaturen är 97°.
Pressa potatis och tillsätt smör och salt.
Koka upp gräddmjölk och blanda med potatisen till en puré. Smaka av med salt och rapsolja.