Vegotrenden är här för att stanna och du måste inte utesluta allt kött för att haka på. En bra introduktion till att äta mer vegetariskt är att införa en köttfri veckodag. Varför inte redan idag med en läcker Meat Free Monday vegopaj till middag?
Kampanjen ”Meat Free Monday” skapades av bland annat av Paul McCartney till förmån för miljön, den globala matförsörjningen, hälsan och djuren. Idag har måndag som vegetariska veckodag blivit en välkänd tradition och dessutom är den allt lättare att införa även för dig som inte vill utesluta kött helt. Det finns gott om produkter på marknaden som efterliknar både kött, fisk och fågel i konsistens som smak – till exempel quorn, oumph och olika sojaprodukter. Produkter du kan laga en läcker paj av. Gott, som ger extra skön magkänsla och är snällt mot djur och natur.
Meat Free Monday Pie
Pajskal:
– 100 g keso naturell
– 2,5 dl dinkelmjöl (eller annan mjölsort)
Fyllning:
– 1 påse stekt färs av quorn, soja eller annat vegetariskt alternativ med valfria kryddor
– 1 msk olivolja
– 3 st ägg
– 1 dl riven smakrik ost
– 1 dl crème fraiche
– 1 dl keso
– 2 pressade vitlöksklyftor
– 1 rödlök
– salt och peppar
Gör så här:
1. Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
2. Stek färsen i oljan och krydda enligt smak.
3. Förgrädda under tiden pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
4. Strimla löken.
5. Vispa ihop ägg, crème fraîche, keso, vitlök, ost, salt och peppar.
6. Fördela färsen över pajbotten, lägg på rödlök och sist ägg/ost-blandningen.
7. Häll blandningen över pajen.
8. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min (tills pajen fått fin färg och äggstanningen stagnerat).
9. Servera med en fräsch sallad.
Bon Meat Free appetit!
Text, recept och foton: Anna Lissjanis