Ny forskning visar att köttätande hänger ihop med dålig nattsömn. Den som däremot satsar på protein från växtriket sover bättre på nätterna.
Att förbättra sömnen har enormt många fördelar, fysiska såväl som för minnet och förmågan att fatta rätt beslut. Sömnbesvär under längre tid kan istället bidra till övervikt, sämre immunförsvar och sjukdomar i bland annat hjärta och kärl.
Forskare från Irland och USA analyserade i ett nytt forskningsprojekt information om drygt 83.000 kvinnor och 14.700 män. De jämförde hur mycket protein de åt från respektive kött, vegetarisk mat och mjölkprodukter med hur länge de sov på nätterna och vilken kvalitet deras sömn hade.
Det visade sig att det inte spelade någon roll för sömnen hur mycket protein undersökningspersonerna åt totalt sett. Men när forskarna tittade närmare på olika typer av protein fann de tydliga skillnader. Särskilt kvinnor som åt mycket protein från växtriket – det vill säga en mer vegetarisk kost – sov bättre (1).
Proteinslaget påverkade sömnen
Forskarna kunde också se att en kost med processat kött som exempelvis korv var kopplad till sämre sömn för både kvinnor och män. Rent kött som inte var processat hängde ihop med sämre sömn hos kvinnor.
Fisk hade ingen påverkan på sömnen. Mjölkprodukter hade däremot en svagt positiv effekt.
– Den viktigaste upptäckten här är att det inte är mängden protein utan typen av protein som spelar roll för sömnkvaliteten, säger Janine Wirth, forskare bakom studien, till Medical News Today.
Aminosyran som kan förbättra sömnen
Tryptofan är en aminosyra som är viktig för att våra kroppar ska bilda sömnhormonet melatonin. Nötter, havregryn, sojabönor och olika sorters frön är exempel på mat som innehåller mycket tryptofan (2).
En tidigare genomgång av forskningsstudier visar att mat med mycket tryptofan hänger samman med bättre sömn (3). Tryptofaninnehållet i mat med växtbaserat protein kan vara en förklaring till att vegetarisk kost är bra för sömnen.
– De höga tryptofannivåerna i mat med mycket växtprotein kan förbättra sömnkvaliteten, säger Kelsey Costa, dietist och näringsfysiolog, till Medical News Today.
Skräpmat försämrade sömnen
Svensk forskning pekar också på matens betydelse för sömnen (4). I en nyligen genomförd studie från Uppsala universitet lottades deltagarna till att växelvis äta nyttig eller onyttig kost. De fick sedan sin djupsömn undersökt i ett så kallat sömnlaboratorium.
– Intressant nog såg vi att djupsömnen var ytligare när deltagarna hade ätit onyttig mat, jämfört med efter den nyttigare maten, säger Jonathan Cedernaes, en av forskarna bakom studien, i ett pressuttalande.
Den onyttiga maten i studien innehöll bland annat höga halter av mättat fett och mer processade matprodukter.
Fler råd till dig som vill förbättra sömnen hittar du här.
Källor:
- 1) https://www.nature.com/articles/s41430-024-01414-y
- 2) https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tryptofan
- 3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230229/
- 4) https://www.uu.se/nyheter/2023/2023-05-31-skrapmat-kan-forsamra-var-djupsomn