Nästan varannan svensk har sömnproblem – 7 sätt att förbättra din sömn

sömnproblem

Hur är din sömn? Kort? Lång? Orolig? I etapper? Tidig? Sen? Och hur mår du när du vaknar? Utvilad? Irriterad? Ont i kroppen? Huvudvärk? Här berättar vi om vanliga sömnbesvär och vad du kan göra åt dem.

Vi spenderar ungefär en tredjedel av våra liv i sängen med syfte att sova, men sömnproblem är tyvärr vanliga, såpass att vi tar dem för givet. Samtidigt är sömn en av de absolut viktigaste delarna för ett hälsosamt liv, ändå är det ytterst få som utvärderar- och försöker förbättra sin sömn. Nästan varannan vuxen svensk uppger att de har sömnproblem, men varför är det så och vad kan du göra för att sova bättre?

Nästan varannan svensk har sömnproblem

I dagens samhälle med de oändligt många intryck och krav som finns medföljer även stress, ångest, depression och andra mentala besvär. Något som är gemensamt för många mentala besvär är sömnproblem. Det i kombination med skärmtid ända tills ögonen slocknar och en mobil som följer med till sängen gör att vår hjärna är mer påkopplad än någonsin och väldigt sällan får chansen till vila och återhämtning och när den väl får det svävar tankarna i en oerhörd hastighet med alla intryck och “måste göra saker” som vi inte kan släppa. Detta kombinerat med för lite träning, för lite tid utomhus, för lite mental träning, för lite tid i naturen och alldeles för mycket kaffe och socker skapar en oerhört svår situation för våra hjärnor där sömnen bland mycket blir lidande. Det finns dock helt räckbara metoder som hjälper dig mot sömnproblem.

7 metoder som ger dig bättre sömn

1. Gör sängen till en “fristad”. Ett ställe där du är fri från alla skärmar så som dator, padda och mobil. Sängen är till för avkoppling och sömn. Lägg alla skärmar några meter ifrån sängen där de inte stör. På så sätt kommer hjärnan också att koppla sängen till sömn efter ett tag där hjärnan vet att det är dags att stänga av när du lägger dig i sängen.

2. Försök att lägga dig och gå upp runt samma tider varje dag. Det är ytterligare ett sätt att lära hjärnan att vid detta klockslag är det dags att stänga av.

3. Minska antalet koppar kaffe. Ja, nästan alla kaffedrickare dricker för mycket och för sent. Faktum är att det har visat sig göra extremt stor skillnad när personer slutat dricka kaffe helt. Det kanske inte är något du vill men minska till 2 koppar per dag och ju tidigare du dricker dessa, desto bättre.

4. Träna 2-3 gånger i veckan där du verkligen får ta ut dig fysiskt.

5. Ta promenader dagligen, helst i dagsljus.

6. Spendera mer tid utomhus, gärna i naturen.

7. Ägna ca 10 minuter åt dagen till mental träning, som meditation, mindfulness, yoga, andningsövningar, avslappning… för att träna upp din mental hälsa och förmåga att koppla av.

Ångest sömnproblem

Det kanske inte går att göra allt, men att bara börja få in fler av dessa punkter kommer att göra stor skillnad i form av bättre sömn och mindre sömnproblem. Bland det bästa du kan göra för dig själv och din hälsa, vi spenderar ju trots allt en tredjedel av vår tid i sängen.

Text: Sebastian Johansson, hälsocoach på hälsocoachning.se Instagram: @coachjohansson

Följ honom för fler hälsoråd och lyssna på podden Mentalt stark. Där får du guidade mentala träningsövningar mot stress, oro, ångest, depression och mental ohälsa i allmänhet. Varje måndag släpps ett nytt avsnitt.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.