Vegansk pizza – när du både vill äta gott, ta hand om din hälsa och värna om miljön. Låt oss bjuda dig på 3 himmelskt goda recept inför Veganpizzadagen 29 januari. Kanske någon blir din nya favorit?
Pizza är en maträtt som uppskattas av de flesta tack vare att du i princip kan toppa den med vad som helst. Och vegansk pizza är både en fantastiskt bra med tanke på miljön och att den passar gäster med olika koststilar. Här hittar du 3 recept inför kommande högtidsdag och andra festmåltider.
Vegansk pizza – 3 himmelskt goda recept
Vegansk pizzadeg
Ingredienser, 4 portioner
- 25 g jäst
- 3 dl ljummet vatten (ca 37°C)
- 1 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 420 g vetemjöl special (420 g motsvarar ca 7 dl)
Gör så här:
- Lös upp jästen i vattnet i en bunke.
- Tillsätt salt, olivolja och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller ca 15 minuter för hand.
- Dela degen i 4 delar (för 4 port) och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Dra eller kavla ut degbitarna till tallriksstora pizzor och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
- Toppa med valfri fyllning. Förslag nedan.
Vegansk pizza med hummus, grönkål och rödbeta
Ingredienser fyllning, per pizza:
- 1 tunt skivad rödbeta
- 0,5 dl kikärtor
- 1 tsk olivolja
- 1 tsk tahini
- 1 tsk citronjuice
- lite rivet citronskal
- ½ tsk salt
- ½ tsk kummin
- ½ tsk paprikakrydda
- 1 vitlöksklyfta
- 1 näve grönkål
- pinjenötter
Gör så här:
- Lägg kikärter, tahini, citronsaft, rivet citronskal, olivolja, pressad vitlök, kummin, salt och paprikakrydda i en mixer. Blanda till en smidig konsistens (tillsätt ev. vatten).
- Bred såsen på en pizzabotten och toppa med skivad rödbeta.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Under tiden – blanda grönkål med lite tahini, citronsaft och salt. Massera in och lägg åt sidan till senare.
- Ta ut pizzan och garnera med grönkålsblandningen och pinjenötter.
Vegan pizza – Crunchy Indian
Ingredienser fyllning, per pizza:
- 1 lök
- 1 cm finhackad ingefära
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 msk tomatpurre
- 2 msk sojayoghurt
- 2 finhackade körsbärstomater
- 1 näve bladspenat
- ½ tsk salt
- 1 tsk citronjuice
- 1 nypa garam masala
- 1 tsk kummin
- 1 tsk curry
- ½ msk kokosolja
- 1 burk kikärtor
- Mango Chutney
- Färsk koriander
Gör så här:
- Värm kokosolja i en stekpannapanna. Fräs lök, vitlökad och ingefära.
- Tillsätt tomater, tomatpurre, citronjuice samt sojayoghurt och kryddor.
- Låt såsen sjuda i ca 20 minuter. Blanda sen i spenaten.
- Blanda kikärtor med kokosolja, curry och salt.
- Bred såsen på en pizzabotten och toppa med kikärtor.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Innan servering – garnera med mango chutney, sojayoghurt och hackad koriander.
Vegans pizza – Good and Green
Ingredienser fyllning, per pizza:
- 1 näve basilika
- 1 näve ruccola
- 6 tsk näringsjäst
- 1 msk olivolja
- 50 ml vatten
- 1 skivad rödlök
- några tunt skivade kronärtskockhjärtor
- ca 20 g hackade valnötter
Gör så här:
- Blanda näringsjäst, basilika, vatten och en matsked olivolja.
- Bred blandningen på pizzabotten. Lägg på rödlök och kronärtskockor.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Innan servering – garnera med valnötter och ruccola.
Recept och foton: fannythefoodie.com