World Vegan Day! Vad passar väl bättre än att dagen till ära göra en vegansk ost? Det här är ett riktigt enkelt recept som imponerar. Gott och nyttigt med bjäst i.
Vegansk ost med bjäst
– 8 ½ dl vatten
– 2 dl rivna morötter
– 3 msk agar-agarpulver (eller vegegel)
– 3 dl naturella cashewnötter
– 1 ½ dl bjästflingor
– 6 msk citronsaft
– 1 grönsaksbuljongtärning
– 2 tsk salt
– 1 tsk allkrydda
– 2 krm vitlökspulver
– 2 krm paprikapulver
Gör så här:
1. Mixa alla torra ingredienser fint i en mixer.
2. Riv morötter fint och koka upp dem i vattnet med buljong. Låt sjuda i 10 min.
3. Koka upp igen och vispa ner agar-agarpulver. Låt sjuda 10 min till.
4. Häll ner citronsaften och morotsblandningen i mixern med de torra ingredienserna och mixa tills det blivit en fin och jämn smet utan klumpar.
5. Häll snabbt upp smeten i en burk eller form. Låt svalna helt (cirka 2 timmar) och häll över på ett fat eller ostbricka.
Den här osten går att hyvla. OM den blir för fuktig går det precis lika bra att behålla den i burken och istället använda som bredbar ost. Lika gott för det!
Varför använder man bjäst eller näringsjäst?
Alla ostälskande veganers bästa vän, bjäst eller näringsjäst, har så mycket fler fördelar utöver den härligt ostiga och nötiga smaken. Näringsjästen är en inaktiv jästsvamp som är rik på B-vitaminer som är viktiga för att hålla igång ämnesomsättningen. Till bjäst används en speciell ras av näringsjäst, saccharomyces cerevisiae, vald för dennes förmåga att bilda höga vitaminhalter.
Så hur använder man bjäst? Man kan med fördel använda bjäst som ett tillskott och strö flingorna på exempelvis frukostmüslin. Tack vare smaken kan man också ha flingorna på pasta istället för parmesan. Värt att komma ihåg är att om flingorna upphettas finns det risk att en del av de värdefulla vitaminerna förstörs.
Text och foto: Derin Ivgen