Varför är gojibär nyttigt?

Varför är gojibär nyttigt?

Gojibär är ett riktigt litet nyttigt bär och kallades tidigare för röda diamanter. Många har säkert hört att gojibäret är en superfruit, men få vet varför och hur pass nyttigt gojibäret verkligen är. Kostexperten Yvonne Lundgren ger svaren på varför gojibär är nyttigt.

12 anledningar att äta gojibär

Förbättrar immunförsvaret

Reducerar kolesterolhalten

Ökar energin och styrkan

Lindrar sömnproblem

Förbättrar synen och ögats hälsotillstånd

Främjar viktminskning

Normaliserar blodsockernivån

Bidrar till hjärnan- och nervsystemets goda funktion

Skyddar och reparerar DNA

Njurstärkande

Stresshämmande

Sägs även vara bra för sexualdriften och fertiliteten

Gojibärets historia
Gojibär är en art i familjen potatisväxter och heter även Bocktörne på svenska. Busken går att odla i Sverige och har i Kinas nordvästra provins Ningxia, odlats i över 600 år. Även om bäret är relativt nytt för oss västerlänningar, har det använts som närings- och medicinalväxt av kineser och andra asiater under tusentals år. Tron på att gojibären kan ge ett friskt liv har funnits länge i Kina, vilket gjorde att den exporterades till andra delar av Asien. När bäret såldes till andra länder kallades gojibär för ”röda diamanter”, detta på grund av ryktet om dess goda kvalitet. 

Varför är gojibär så nyttigt?
Gojibär är en så kallad superfruit. Detta innebär att ett livsmedel innehåller höga halter av vitaminer, mineraler, antioxidanter och nyttiga fetter. För oss människor är 20 aminosyror intressanta eftersom de bygger upp protein. Gojibäret är på det sättet unikt eftersom bäret innehåller hela 18 olika aminosyror. Åtta aminosyror är essentiella, vilket betyder att de är livsviktiga eftersom kroppen inte själv kan producera dem. I gojibäret finns hela sju av dessa essentiella aminosyror.

Ett riktigt litet vitaminpiller
Gojibär har visat sig vara ett av de näringstätaste födoämnena som finns på jorden. Bären innehåller viktiga mineraler så som kalcium, järn, krom, koppar, zink och selen. Dessutom innehåller gojibär germanium, ett mineral som sägs ha cancerhämmande egenskaper. Gojibär är väldigt rikt på vitamin C och ett bär innehåller mer C vitamin än en hel apelsin. Bäret innehåller även sex gånger mer betakaroten (förstadium till A-vitamin) än vad som finns i morötter. Förutom A – och C-vitamin innehåller bäret även gott om B- och E-vitamin.

Mer antioxidanter än blåbär
ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity) är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. I genomsnitt behöver vi få i oss antioxidanter som motsvarar cirka 3 000 ORAC per dag. Torkade gojibär (per 100 gram) ger mellan 20 000-30 000 ORAC. Som jämförelse kan nämnas att blåbär, som anses ha hög antioxidanthalt, ligger ”bara” på 4 460 och mörk choklad med hög kakaohalt) ligger på 13 120 ORAC.

Gojibärets smak och användningsområde
Gojibär påminner om russinets konsistens men har en betydligt beskare eftersmak än russinet. Gojibär är gott att äta som snacks precis som det är, men bäret passar även utmärkt att ha i müsli, te, smoothies, efterrätter, sallader och gröt. Rekommenderat dagligt intag (RDI) är ca. 10-20 gram.


Näringsvärde per 100 gram:
Energi: 321 kcal
Protein: 11 gram
Kolhydrater: 64 gram
Fett: 2 gram
Kostfiber: 7 gram

Recept med gojibär

Godis med gojibär
Superenkelt, gott och går fort att göra!

Ingredienser:
100-200 g mörk choklad, gärna 70 %
Valfri mängd gojibär
Valfri mängd nötter

Gör så här:
Smält chokladen i ett vattenbad. Lägg bakplåtspapper i en form (cirka 30×20 cm) med lite högre kanter. Häll ut chokladen i formen och bred ut den i ett ganska tunt lager. Strö ut den mängd gojibär och nötter du önskar. Tryck gärna ner dem lite i chokladen. Låt stelna i kyl. Bryt sedan bitar i önskad storlek.

Smoothie med gojibär:
Uppfriskande och fräsch smoothie!

Ingredienser:
3 dl kokosmjölk eller yoghurt naturell 0,5 %
2 msk gojibär
1 banan eller 1 dl färsk ananas
1 skopa proteinpulver, vaniljsmak eller naturell (kan uteslutas)
ev. is

Gör så här:
Kör alla ingredienser i en blender. Servera och njut!

Text: Yvonne Lundgren

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.