Vad handlar den internationella glädjedagen om?

Den 20 mars varje år firas den internationella glädjedagen över hela vår planet. En dag att känna efter vad det är som ger oss glädje och lycka i livet. För vissa är det att ha en familj, för andra är det att ha en hälsosam livsstil och för en del är lycka att ha en god ekonomi. Här tittar vi närmare på saker som kan göra oss lyckliga. 

De som är glada och nöjda med livet lever längre. Den 12 juli 2012 antog FN:s Generalförsamling att den 20 mars skulle vara den internationella glädjedagen. 2013 firades den för första gången och målet var att uppmärksamma lycka och glädje över hela världen. Det är också en del i att utrota fattigdom, skapa förutsättningar för en hållbar utveckling och främja ekonomisk tillväxt. En lycklig befolkning har bättre livskvalitet och lever längre, och bidrar till samhället på ett positivt sätt. Vill du veta mer? Läs mer på unric.org. 

5 saker som gör oss lyckliga

Lycka kan man inte tvinga på någon, inte heller är det något som bara dyker upp en dag om året. Ibland får man helt enkelt reflektera över vilka saker som ger oss äkta glädje. Här är fem saker som många anser bringar lycka i livet. 

  • Fysisk aktivitet: Att kunna röra sig utifrån sina egna förutsättningar är något som många svenskar tycker ger lycka och glädje. Vi på Sporthälsa håller givetvis med då träning i alla dess former är något positivt. 
  • Vänner: Någon att prata med och dela upplevelser med är viktigt för oss alla. Ett par vänner som följer med oss på livsresa är något som är en källa till äkta glädje. 
  • Familj: Barn, fru, man eller partner är något som många av oss värdesätter. Oavsett vilken typ av familjekonstellation man har så är det något som kan ge lycka varje dag, även om man inte alltid är överens. 
  • Pengar: För en del handlar det om att ha tillräckligt för att betala räkningarna och äta sig mätt varje dag. För andra är det att vara ekonomiskt oberoende. För flertalet är det inte pengarna i sig som ger lycka utan de saker man kan göra med dem. Gå på restaurang, spela på odds sport eller besöka en biograf då och då till exempel. 
  • Ett jobb man trivs med: Det är fler än man tror som finner stor glädje i att ha ett jobb att gå till varje dag. Det är där man tjänar sina pengar och man får även en social samvaro vilket kan förklara den känslan. 

Initiativet kom från Bhutan

Bhutan, som är ett kungadöme som gränsar till Kina i norr och Indien i söder, är det land där invånarna rankas som lyckligast i världen. De har satt invånarnas personliga lycka och glädje framför ekonomiskt och materiellt välstånd. 

Bhutans förslag ledde till en resolution som alla 193 FN-medlemmar antog. Att det blev just den 20 mars är inte en slump. Denna dag är det vintersolstånd och en dag som ger oss ett globalt fenomen. Solen är då på samma nivå som ekvatorn och både natt och dag är exakt lika långa. En symbol för den balans som FN vill uppnå genom att instifta en internationell glädjedag. 

Så vad gör du den 20 mars? Ta en stund och fundera på vad som gör just dig lycklig och dela med dig av den känslan till alla du möter. Om vi alla kan göra det en dag om året så kanske vi sedan kan göra det två dagar, tre dagar, fyra … 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras